Představitelé kraje uctili památku obětí tragédií v Leskovci, v Prlově, v Lačnově a na Ploštině

26.04.2022 08:46

ZLÍNSKÝ KRAJ – Všem obětem masakrů, k nimž došlo těsně před ukončením II. světové války na východě Moravy, se o víkendu poklonili zástupci Zlínského kraje.
„Hejtman Radim Holiš, náměstek Lubomír Traub i radní Jiří Jaroš uctili památku civilistů, kteří byli během dubna a začátku května 1945 brutálně vyvražděni v Juřičkově mlýně Leskovci, v osadě Ploština, v Prlově a v Lačnově – na Vařákových pasekách. Důvodem těchto tragédií byla pomsta nacistů za spolupráci místních obyvatel s partyzány,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„To, co se stalo v roce 1945 na Ploštině, v Leskovci, v Prlově a v Lačnově, je hrozivé memento, které bohužel neztrácí na aktuálnosti, pokud si uvědomíme, co se děje v současné době na Ukrajině. Tyto události si zaslouží nejen maximální pietu, ale také musí být připomínány jako výstraha, kam až může zajít lidská nenávist ve válce. Proto je potřeba ze všech sil usilovat o mírová řešení konfliktů,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Zlínský kraj ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně v současné době obnovuje areál na Ploštině, kde vznikají moderně pojaté expozice dokumentující život původních obyvatel osady i vývoj až do dnešních dnů, kdy centrálním tématem bude Expozice tragédie.
„Rozsáhlá investiční akce, která překračuje 130 milionů korun, je rozdělena do tří částí, které budou dokončeny ještě letos do zimy. Na místě někdejšího amfiteátru bude stát návštěvnické zázemí s depozitně-expoziční funkcí. Dále je do původní podoby kompletně rekonstruován objekt č. p. 23 včetně někdejší stodoly, kde bude možné pořádat akce pro veřejnost,“ sdělila mluvčí.
Betonový památník vytvořený v roce 1975 podle návrhu architekta Šebestiána Zeliny je vyčištěn, byly zde provedeny terénní úpravy, opraveny pukliny a položena nová dlažba. Celý projekt revitalizace pietního místa na Ploštině je z velké části (108 milionů korun) hrazen z evropských dotací, zbývající finance poskytne Zlínský kraj.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj