Představitelé kraje a univerzity navštívili výrobce polovodičů onsemi v Rožnově, řešili možnosti spolupráce

07.12.2023 11:13

ZLÍNSKÝ KRAJ – Českou pobočku výrobce polovodičů onsemi (ON Semiconductor Czech Republic) v Rožnově pod Radhoštěm navštívila v pondělí 4. prosince Rada Zlínského kraje společně s vedením Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
„Čekalo je nejen představení této společnosti a exkurze do jejích výrobních prostor, ale také diskuze nad tím, jak může kraj a univerzita pomoci při jejím dalším rozvoji. Společnost aktuálně plánuje obří investici do rozšíření výroby čipů ve svém stávajícím areálu v Rožnově za 44 miliard korun. Ta by s sebou mohla přinést až 1 000 nových pracovních míst,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Pokud víme, že se v onsemi chystá tak zásadní investice, která může mít velký vliv nejen na území Rožnova, ale na celý Zlínský kraj, považujeme za velmi důležité, abychom o ní získali maximum informací. Zvláště nyní, kdy máme před sebou jednání s vládou České republiky, na kterém budeme hájit nejen zájmy Zlínského kraje, ale samozřejmě také jeho lidí, podnikatelů a firem,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Prostřednictvím zvažované investice do pokročilé výroby čipů na bázi karbidu křemíku má Česká republika možnost rozvinout své kompetence v oblasti mikroelektroniky, materiálového inženýrství a výrazně přispět k vetší soběstačnosti Evropské unie v této oblasti. Pro Česko to znamenátaké udržení klíčových technologických kompetencí,“ řekl Aleš Cáb, viceprezident pro výrobu ve společnosti onsemi.

Pro naplnění cílů budoucích projektů onsemi v Rožnově je důležitá podpora technického vzdělání a výchova nových absolventů. Proto byla na setkánířeč také o tom, jaké jsou možnosti vzájemné spolupráce s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. „Na příkladu firmy onsemi chceme ukázat, že pokud přijde požadavek z území na to, aby univerzita vytvořila nový obor, po němž je aktuálně velká poptávka, kraj musí být aktivní a tuto spolupráci podpořit,“ vyjádřil se hejtman Radim Holiš.
V oblasti vzájemné spolupráce se dále nabízejí například přednášky odborníků z firmy na univerzitě, odborné stáže studentů ve firmě, spolupráce v oblasti průmyslového inženýrství nebo podpora studentských projektů.
Česká pobočka výrobce polovodičů onsemi (ON Semiconductor Czech Republic) z Rožnova pod Radhoštěm je výrobcem polovodičových součástek a dodavatelem ucelených řešení pro automobilový průmysl, komunikační a informační technologie nebo spotřební elektroniku. Před dvěma týdny získala ocenění Inovační firma Zlínského kraje 2023, a to za zavádění nových technologií s cílem dosáhnout uhlíkové neutrality. V Rožnově pod Radhoštěm pro ni aktuálně pracuje zhruba 2 000 lidí, a řadí se tak mezi největší zaměstnavatele v kraji.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj