Prázdniny v Rožnově odstartují třídenní Rožnovské slavnosti i Zpívající vlak s četníky

01.07.2021 17:52

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Zajímavý a pestrý program hned o prvním prázdninovém víkendu nabízí Rožnov pod Radhoštěm. Ve Valašském muzeu v přírodě se od pátku 2. do neděle 4. července uskuteční třídenní festival Rožnovské slavnosti a nejen děti jistě velmi potěší první letošní jízda Rožnovského parního léta, na které se představí nejen muzikanti, ale premiérově také četníci v dobových uniformách.
„Od pátku 2. července do neděle 4. července ožije město 41. ročníkem Mezinárodního folklorního festivalu Rožnovské slavnosti. Během tří festivalových dnů se ve Valašském muzeu v přírodě v téměř dvaceti programech představí na 800 účinkujících z Valašska a různých koutů naší vlasti. Těšit se můžeme například na galaprogram VUS Ondráš, tradiční soutěž v odzemku, hudební pořad o gajdoších, vystoupení dětských a dospělých folklorních souborů, připomínku jubileí významných osobností regionu. Záštitu nad festivalem převzali ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek, hejtman Zlínského kraje a starosta města Rožnov pod Radhoštěm Radim Holiš a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák,“ sdělil destinační manažer rožnovské radnice Marek Havran.
V sobotu 3. července pojedou do Rožnova letos poprvé historické parní vlaky tažené parní lokomotivou. A hned letošní první jízda přinese nejen muzikanty na peróně i ve vleku, ale také jednu novinku. Velkou premiérou bude účast uniformovaných prvorepublikových četníků, kteří velmi dobře doplní atmosféru historického parního vláčku. Pasažéři vlaku se 3. července i v některých dalších letních jízdách mohou těšit na unikátní uniformy četnictva z počátků republiky – z let 1918 až 1919. Stejný typ byl využit v seriálu Četníci z Luhačovic.
 „K vidění budou také o něco mladší kostýmy z 30. let minulého století, které se proslavily v seriálu Četnické Humoresky. Četníci v krásných dobových uniformách budou hlídat vláčky Rožnovského parního léta ve vybraných termínech, jejich zatím první potvrzená jízda je právě nyní – v sobotu 3. července 2021. Tak se svezte s námi a třeba si udělejte pěknou památeční fotku s četníky z dávných časů první republiky. Plán na víkend je jasný - vezměte děti, vnoučky, rodinku a vyrazte parním vláčkem do Rožnova,“ uvedl Marek Havran.
Jízdní řád Rožnovského parního léta 2021 je následující: v každém ze čtyř termínů parní vlak z Valašského Meziříčí odjíždí v 9.50 a 13.10 hodin, zpět z Rožnova do Valašského Meziříčí pojede v 11.12 a v 15.34 hodin.
Jízdenky včetně rezervace místa k sezení je možné ode dne vyhlášení (sledujte facebook města a událost Rožnovské parní léto, případně web www.visitroznov.cz) zakoupit v předprodeji v kterékoliv pokladně Českých drah, a. s. (provozní doby lze nalézt zde), zbývající jízdenky (bez nároku na místo k sezení) budou do vyčerpání kapacity soupravy prodávány v den konání akce přímo u vlaku a během jízdy. Přeprava dětských kočárků do vyčerpání kapacity, přeprava jízdních kol vyloučena. Cena jízdného (jedna cesta) je 80 kč, snížené jízdné 40 korun, děti do šesti let zdarma.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm