Požár v Horním Němčí zničil střechu stodoly i rodinného domu, majitel skončil v nemocnici

06.02.2021 16:22

 HORNÍ NĚMČÍ – Škodu předběžně vyčíslenou na 800 tisíc korun způsobil dnes před polednem požár hospodářské budovy a střechy rodinného domu v Horním Němčí na Uherskohradišťsku. Majitel usedlosti se snažil požár uhasit, jenže se nadýchal zplodin a skončil v nemocnici. Díky rychlému zásahu hasiči uchránili hodnoty ve výši 10 milionů korun.
„Krátce po jedenácté hodině dopolední bylo pět jednotek hasičů vysláno k hlášenému požáru střechy hospodářské budovy v Horním Němčí. První přijeli místní dobrovolní hasiči, kteří připravili hydrant k doplňování vody do cisteren. Následovali je profesionální hasiči z Uherského Brodu, z Uherského Hradiště a dobrovolné jednotky z Nivnice a Strání,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.
Při příjezdu hasičů hořely střechy stodoly i rodinného domu. K likvidaci požáru střechy hospodářské budovy hasiči nasadili tři hasební proudy vody a k likvidaci požáru střešních prostor rodinného domu, který stojí v těsné blízkosti zasažené budovy, použili jeden vysokotlaký proud vody.
„Již v 11:41 hod. vyhlásil velitel zásahu lokalizaci požáru. Poté hasiči postupně začali rozebírat střešní konstrukce, kontrolovat budovy termokamerou a dohašovat skrytá ohniska. Střecha hospodářské budovy se v době požáru propadla. Hasiči tak museli postupně vytáhnout věci ze stodoly a dohašovat zde skrytá ohniska,“ sdělila tisková mluvčí.
V době vzniku požáru byli v rodinném domě dva dospělí a dvě děti. Žena s dětmi bezpečně opustila dům a muž se snažil požár uhasit. To se mu nepodařilo. Nadýchal se však kouře. Velitel zásahu si proto na místo povolal posádku zdravotnické záchranné služby, která si péče muže převzala a odvezla ho do nemocnice k dalšímu vyšetření.
Ve 14:00 hodin vyhlásil velitel zásahu likvidaci požáru a předal objekt majitelce.  Poté všechny jednotky vyjely zpět na své základny. Na dohlídku objektu zůstali pouze místní dobrovolní hasiči. Příčinu vzniku požáru nyní zjišťuje vyšetřovatel hasičů.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje