Požár rodinného domu v Lechoticích způsobil elektrický kabel

13.02.2022 14:54

LECHOTICE - Původně hlášené hoření sazí v komíně v rodinném domě v Lechoticích na Kroměřížsku se rozšířilo po stěně a na střechu kolem komína. Nikdo nebyl zraněn, výsledná škoda je 150 tisíc korun, hasiči uchránili hodnoty za pět milionů. Rodinný dům byl teprve před rokem zkolaudovaný.
„Zprávu o požáru sazí v komíně rodinného domu jsme přijali dnes v 8:03 hodin. Na ohlášené místo okamžitě vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů a pět jednotek dobrovolných hasičů.
Hasiči zjistili, že hoří saze v komíně dřevostavby rodinného domu. Protože došlo k prohořívání střešního pláště kolem komína, začali plášť rozebírat. K hašení použili jeden proud vody,“ informoval Roman Žemlička z HZS Zlínského kraje.
Majitel domu hasičům sdělil, že zjistil hnědnutí stěny. Proto část rozebral a snažil se před jejich příjezdem hasit požár hasicími přístroji, což se mu nepodařilo, proto zavolal na tísňovou linku.
„Měřením stavebních konstrukcí jsme zjistili, že konstrukce stěny u komína má vysokou teplotu. Stěnu jsme museli rozebrat na výšku asi tří metrů. Požár byl uhašen v 9:33 hodin. Vyšetřovatel hasičů provedl prohlídku spalinové cesty a topidla. V dolní části rozebrané stěny nalezl elektrický kabel, procházející dřevěným sloupkem. Sloupek byl v místě prostupu kabelu odhořený. Od tohoto sloupku se plameny dostaly přes izolaci až k střešnímu plášti,“ řekl mluvčí hasičů.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto z místa požáru: HZS Zlínského kraje