V Koryčanech shořela sláma a uskladněná technika za miliony

06.07.2021 17:20

KORYČANY - Z dosud neznámých příčin začaly dnes ráno v Zámecké ulici v Koryčanech na Kroměřížsku hořet uskladněné balíky slámy pod ocelovým přístřeškem. K likvidaci požáru se postupně sjelo 15 hasičských jednotek.
„Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování, během hasebních prací se zranili dva dobrovolní hasiči. Škoda způsobená požárem byla určena v předběžné výši 4,8 milionu korun, hasiči uchránili hodnoty za další čtyři miliony korun,“ uvedl Roman Žemlička z HZS Zlínského kraje.
„Podle prvotní informace, kterou hasiči přijali v 7:38 hodin, se jednalo o požár seníku v rozsahu 50 metrů délky a 15 metrů šířky. Požární poplach byl vyhlášen čtrnácti jednotkám profesionálních i dobrovolných hasičů. Na místě zasahovalo 70 hasičů,“ informoval Roman Žemlička.
 Hasiči vytvořili dva bojové úseky a postupně zřídili osm útočných proudů vody. Vodu k hašení odebírali z místní hydrantové sítě. Majitel objektu poskytl nakladač, který z přístřešku vyvážel slámu na volné prostranství, kde ji hasiči prolévali vodou.
„Při likvidaci požáru bylo nutné odstranit eternitovou krytinu a poškozené dřevěné prvky. Přivolaný statik hasičům v poledne sdělil, že ocelové konstrukce při ochlazování vydrží,“ dodal mluvčí hasičů.
Požár zničil mimo uskladněnou slámu a objekt také vlečku za traktor, vlek za kamion a adaptér na kukuřici. K události se dostavil vyšetřovatel hasičů a také Policie České republiky.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje