Poprvé do školních lavic zasedlo v Kroměříži 286 dětí

02.09.2021 16:09

KROMĚŘÍŽ - Do lavic šesti základních škol, jejichž zřizovatelem je město Kroměříž, ve středu 1. září poprvé zasedlo 286 žáků prvních tříd. „Pro bezmála tři stovky nových školáků je dnešek významným životním předělem, kterým se mění dosavadní způsob jejich života. A platí to také pro jejich rodiče… Přeji všem, nejen prvňáčkům, aby se jim ve škole dařilo a bez problémů prošli právě začínajícím školním rokem,“ řekl starosta města Jaroslav Němec.

Do základních škol se kromě starosty Němce vydali i další zástupci vedení města Kroměříže, místostarostka Daniela Hebnarová, místostarostové Vít Peštuka, Karel Holík a Vratislav Krejčíř a tajemnice městského úřadu Veronika Škrabalová, kteří jim přišli popřát k významnému životnímu kroku.
„Letos do základních škol nastoupilo méně prvňáčků než v předchozích letech. Loni v září to bylo 323 dětí, v roce předchozím pak 325 dětí,“ doplnil vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Jiří Pánek.
Děti přicházející první školní den se musely buď prokázat dokladem o očkování proti nemoci covid-19, které absolvovaly minimálně před 14 dny, potvrzením o prodělané nemoci v posledních šesti měsících nebo negativním výsledkem individuálně absolvovaného testu. V případě, že žádné z těchto potvrzení neměly, musely se podrobit na místě antigennímu testu, který se bude v následujících dnech dvakrát opakovat. „Při dnešním testování se objevil pouze jediný problém, u jednoho žáka byl výsledek testu nejednoznačný, proto byl odeslán na kontrolní testování do nemocnice,“ informoval tiskový mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.
Do mateřských škol, kterých město zřizuje celkem devět, přišlo dnes nově 246 dětí. Loni jich bylo 284 a předloni nastoupilo 305 nových dětí.
Město Kroměříž je zřizovatelem šesti základních škol: ZŠ Komenského náměstí, ZŠ Oskol, ZŠ Slovan, ZŠ U Sýpek, ZŠ Zachar a ZŠ Zámoraví a osmi mateřských škol: MŠ Gorkého (včetně pracoviště Trávník), MŠ Kollárova (včetně školky Těšnovice), MŠ Mánesova (pod níž spadají mateřská škola s křesťanským zaměřením, MŠ Štěchovice a pracuje tu i dětská skupina pro děti od 18 měsíců), MŠ Vážany, MŠ Páleníčkova, MŠ Spáčilova, MŠ Štítného a MŠ Žižkova (včetně školky v Postoupkách).

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž