Pomník válečných obětí na Jasence se dočkal rozšíření

11.02.2023 08:15

VSETÍN - Za přítomnosti představitelů města Vsetín v čele se starostou Jiřím Čunkem, slovenského partnerského města Trenčianské Teplice, členů Českého svazu bojovníků za svobodu, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a široké veřejnosti byl v pondělí 6. února na Jasence slavnostně odhalen obnovený a rozšířený pomník obětem 1. a 2. světové války.
„Pomník od kamenického mistra Sosny z Hranic vznikl v roce 1935, tedy v době, kdy byla Jasenka ještě samostatnou obcí. Obsahoval proto pouze jména padlých obyvatel Jasenky a nikoliv dalších částí Vsetína, k němuž se v roce 1950 připojila,“ informovala Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
„V posledních letech se na nás přitom obrátila řada pozůstalých vsetínských obětí první světové války s tím, že by rádi uctili památku svých předků položením kytičky k pietnímu místu. Pomník na Jasence jsme se proto rozhodli rozšířit a jmenný seznam válečných obětí z Jasenky doplnit i o jména padlých z dalších části našeho města,“ uvedl starosta Jiří Čunek s tím, že toto pietní místo se tak v loňském roce dočkalo čtyř nových samostatně stojících monolitických desek s vyrytými jmény Vsetíňanů padlých v 1. světové válce.
Projekt v hodnotě 670 tisíc korun byl realizován za finanční podpory Fondu malých projektů programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, přičemž dotace pokryla 85 % nákladů. Součástí projektu bylo i vydání publikace obsahující informace o obětech 1. světové války ze Vsetína, Jasenky a Rokytnice. Její část je věnována i pomníkům obou světových válek ve slovenských Trenčianských Teplicích, které jsou přeshraničním partnerem Vsetína.
„Za shromáždění jmenného seznamu válečných obětí a informací o jejich osudech uvedených v brožuře patří poděkování zejména Zdeňku Pomklovi ze Státního okresního archivu Vsetín a Daně Novosadové,“ doplnil starosta Čunek, který při slavnostním odhalení pomníku vyzval občany, aby se při důkladně zamýšleli nad skutečnými příčinami vzniku válek a rozkolu společnosti.
„Musíme učit i naše děti, že prvoplánové vidění světa a jeho problémů nemusí být vždy to pravdivé. Například i v případě první světové války se dříve uvádělo, že její příčinou byla odveta za zavraždění Františka Ferdinanda d´Este. Dnes ale víme, že tou skutečnou příčinou vzniku tohoto válečného konfliktu byl souboj tehdejší mocností o to, kdo bude v Evropě největším hegemonem na poli politickém, geografickém a průmyslovém,“ konstatoval starosta Čunek. „Proto si přejme, aby stejně jako naše generace, nezažily hrůzy války na našem území ani generace příští,“ uzavřel svůj projev starosta.

Vlastimil Langer
Zdroj: Městský úřad Vsetín 
Foto: Jiří Žůrek