Policisté ženě zachránili část úspor, myslela, že výhodně investuje

09.02.2022 11:02

UHERSKOHRADIŠŤSKO - Další případ s „výhodnou“ investicí řeší od pátku 4. února vyšetřovatelé z Oddělení hospodářské kriminality v Uherském Hradišti.

„Žena z Uherskohradišťska si našla na internetu stránky společnosti, která údajně pomáhá lidem s investováním peněz. Proto navázala komunikaci s jejími zástupci. Na jejich doporučení si vytvořila na stránkách společnosti účet a zaslala počáteční investici 250 dolarů,“ informovala policejní mluvčí Milena Šabatová.
Za několik dnů se jí ozval muž z této společnosti a oznámil jí, že začnou investovat. Žena dělala vše, co po ní muž po telefonu žádal. Nejprve si nainstalovala do počítače aplikaci ANYDESK, která sloužila k dálkovému přístupu, a přihlásila se do svého internetového bankovnictví. Poté už jen sledovala, jak muž provádí v jejím počítači různé úkony s tím, že občas nějakou operaci odsouhlasila v mobilním telefonu.
„Jakmile si všimla, že má na účtu jen 200 korun místo 370 tisíc korun, ihned s mužem ukončila komunikaci a zavolala do banky, aby zablokovala veškeré účty. Zároveň vše oznámila na policii. A to bylo asi to nejlepší momentální rozhodnutí vystrašené ženy. Policistům se totiž ještě ten den podařilo provést několik úkonů, kterými zachránili alespoň část finančních prostředků, které tak budou ženě vráceny,“ sdělila mluvčí.
Tento případ je jeden z mnoha, který má stejný začátek. Zároveň je jeden z mála, který má částečně šťastný konec. Policisté varují před podobnými investicemi! „Neinstalujte si do svých počítačů žádné aplikace, nikomu nesdělujte přístupová hesla k účtům ani čísla platebních karet,“ zdůrazlila na závěr Milen Šabatová.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje