Policisté zadrželi zdrogovaného a ozbrojeného cizince, bez dokladů přejel hranice

17.04.2020 10:02

LUHAČOVICE – Mladého cizince v osobním automobilu zadrželi luhačovičtí policisté. Muž byl pod vlivem drog, některé převážel v autě a navíc byl ozbrojen brokovnicí.

Oznámení o tom, že v rozbahněném terénu v obci na Zlínsku uvízlo motorové vozidlo s cizí registrační značkou a neznámým mužem uvnitř, přijali luhačovičtí policisté v úterý 15. dubna ráno. To ještě netušili, jak spletitý případ budou rozplétat.
„Muž, který seděl uvnitř, se policistům představil jako devětadvacetiletý občan sousedního státu, ale neměl u sebe žádný doklad potvrzující jeho totožnost. Tvrdil, že je majitelem vozidla. Zkouška na přítomnost omamných a psychotropních látek byla u muže pozitivní na amfetamin,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o cizince, policisté zavolali kolegy z cizinecké policie a překladatelku. Protože měli podezření, že by se ve vozidle mohly nacházet drogy, přivolali  také policejního kynologa se psem vycvičeným na vyhledávání omamných a psychotropních látek.  A aby mohli ověřit totožnost muže, předvedli ho na policejní oddělení do Luhačovic, kde ho zajistili.
„Policejní pes našel ve vozidle malé množství sušené travní hmoty a neznámé tablety. Policisté, kteří vozidlo prohledali, našli kromě předmětů denní potřeby navíc zbraň - brokovnici a několik desítek nábojů. Protože muž neměl k převozu zbraně patřičné povolení, zbraň včetně nábojů mu odebrali,“ řekla mluvčí.
Kdy a jakým způsobem se muž dostal do České republiky, je předmětem dalšího prověřování. Dopustil se hned několika přestupků, které policisté postoupí k vyřešení ve správním řízení. Řídil motorové vozidlo bez patřičných dokladů; není držitelem řidičského průkazu, protože mu byl v domovském státě odebrán; pravděpodobně byl v době řízení pod vlivem návykové látky, což potvrdí lékařské vyšetření, kterému se podrobil; přechovával u sebe omamné a psychotropní látky; zřejmě také porušil usnesení vlády, protože vstoupil na území České republiky, aniž by se na něj vztahovala některá z výjimek; porušil zákaz volného pohybu osob; muž je sice držitelem zbrojního průkazu a majitelem zbraně, ale přivezl ji do naší republiky bez patřičného povolení.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: PČR Zlínského kraje