Policisté se zaměřili na kontrolu chodců a cyklistů

07.05.2022 13:38

KROMĚŘÍŽ - Tento týden se policisté jednotlivých obvodních oddělení a dopravního inspektorátu zaměřili na zvlášť zranitelné účastníky silničního provozu – chodce a cyklisty. Někteří si odváželi pokutu.

„Policisté dohlíželi zejména na pohyb jezdců na jízdních kolech, kolech s pomocným motorem, na elektrokolech, koloběžkách a elektrokoloběžkách. Kontrolovali povinnou výbavu těchto dopravních prostředků a to, zda účastníci mladší 18 let mají při jízdě nasazenou přilbu. Všichni zastavení se zároveň podrobili dechové zkoušce,“ informovala policejní mluvčí Barbora Balášová.

Policisté se v průběhu akce setkali s jízdou na chodníku, s tím, že osobám mladším 18 let chyběla přilba nebo měli dopravní prostředek ve špatném technickém stavu. Hlídky přestupky řešily uložením blokových pokut.

„K jízdě na výše uvedených dopravních prostředcích, jejichž maximální rychlost nepřesahuje 25 km/h a výkon je do 1000 W, musí jezdec použít stezku pro cyklisty, pozemní komunikaci, chodník můžou užít jen děti do 10 let. Přilba je povinná do 18 let, doporučená je však i osobám starším. Koloběžka je určena pouze pro jednu osobu, tudíž není možné, aby na nich rodiče vozili své děti. Ohrožují tím jejich zdraví a mnohdy i životy,“ zdůraznila policejní mluvčí.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje