Policisté se zaměřili na bezpečnost v dopravě na území kraje

10.05.2022 16:35

ZLÍNSKÝ KRAJ - V pátek 6. a v pondělí 9. května proběhla ve Zlínském kraji celorepubliková dopravně bezpečnostní akce. Dopravní policisté společně s policisty všech obvodních oddělení se při ní zaměřili na přestupky řidičů, ale i ostatních účastníků silničního provozu a zejména pak na dodržování zákazu požívání alkoholu před nebo během jízdy a drog.
„Během pátečního a pondělního dne jsme tak v kraji zkontrolovali 4 076 vozidel a zjistili 258 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích. Dvě stě dvaceti devíti řidičům jsme za ně uložili blokové pokuty v celkové výši 90 500 korun. Dvacet devět přestupců jsme oznámili správnímu orgánu k projednání,“ informovala dnes krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
Během akce policisté  přistihli 23 řidičů, kteří usedli za volant podnapilí. Dvacet dva z nich nadýchalo do jedné promile a dopustilo se tak přestupkového jednání. Jeden řidič je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Přístroj mu naměřil nad jednu promili. U dalšího řidiče odhalil drogový tester užití omamných a psychotropních látek. Dopustil se tak přestupkového jednání.
„Z celkového počtu přestupců nebylo hned 35 osob během jízdy připoutáno bezpečnostními pásy. Mezi další nejčastější prohřešky patřilo například nedodržení stanovené rychlosti (13), telefonování za jízdy (12) a špatný technický stav vozidel (72),“ dodala Simona Kyšnerová.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje
Ilustrační foto z policejní kontroly: Archiv SNZ