Policisté dopadli v příhraničí převaděče migrantů

22.09.2022 15:14

ZLÍNSKÝ KRAJ - Od pondělí 19. září do dnešního rána policisté v příhraničních oblastech Zlínského kraje zajistili 383 nelegálních migrantů převážně ze Sýrie. 
„Od začátku této migrační vlny jich tak na Zlínsku bylo 2237. Poslední záchyty jsme měli dnes v noci ve Starém Městě, Bystřici pod Lopeníkem a v Uherském Brodě. Jednalo se o 17 Syřanů. Rovněž v úterý 20. září ráno podařilo se nám podařilo zajistit převaděče z Turkmenistánu, který za úplatu migrantům pomáhal překročit státní hranici mezi Slovenskem a Českou republikou. Tento cizinec převážel čtyři běžence v osobním automobilu a poté je vysadil v obci Strání. Při zpáteční cestě jsme převaděče dopadli,“ informovala dne krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.  
Zajištěné migranty policisté převážejí do Migračního pointu v Holešově, kde je evidují, provádějí identifikační úkony a zjišťují jejich totožnost. Poté jim vystaví sdělení, ve kterém jsou poučeni o povinnosti neprodleně opustit Českou republiku.
„V případě, že se rozhodnout setrvat na našem území mají povinnost dostavit se na odbor azylové a migrační politiky, kde požádají o vízum za účelem strpění pobytu na území. V holešovském pointu běžně odbavíme okolo 150 migrantů za den, vypomáháme i kolegům z Jihomoravského kraje. S nárůstem migrace neustále posilujeme výkon služby v příhraničí,“ dodala policejní mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje