Policejní a hasičské vozy, sanitky a draví ptáci uchvátily děti i dospělé

09.10.2015 21:00

ZLÍN - Páteční odpoledne na školním hřišti u 16. základní školy na zlínském sídlišti Jižní Svahy patřilo složkám Integrovaného záchranného systému. V programu moderovaném Martinem Pášmou, se několika stovkám diváků představili profesionálové z řad státní i městské policie, hasiči a zdravotníci.
„Akci uspořádal Magistrát města Zlína pod názvem Zlín dětem jako součást programu Týdne zdraví. Je to již čtvrtý ročník a také letos ho navštívilo hodně dětí, rodičů i ostatní veřejnosti. Děti se mohly slaňovat na laně za bedlivého dohledu hasičů, prohlédli si dráčka Soptíka, tradičně měly velký zájem o policejní auta, motocykl a také o sanitku zdravotní záchranné služby Automotoklub umožnil zájemcům vyzkoušet si, jaké je to v automobilu při dopravní nehodě, když se vozidlo ocitne vzhůru koly, odvážnější děti šly i na trenažér 3G přetížení,“ sdělila jedna z organizátorů akce Pavla Jahodová. Přiznala, že největší obavy měla z počasí. „I když v noci a dopoledne pršelo, počasí se naštěstí umoudřilo, i když bylo chladněji, akce se vydařila,“ dodala P. Jahodová.
Pro děti ale i jejich rodiče si městští i státní policisté připravili povídání a rady jak se chovat v silničním provozu. „Dětem jsme také rozdali kromě letáčků i drobnosti, jako pexeso s dopravními značkami nebo reflexní pásky na oděv,“ prozradila policejní mluvčí Lucie Javoříková.
Potlesk dětí i dospělých si vysloužila ukázka z výcviku policejního služebního psa Jerryho. Nejen, že svého pána Toma na slovo poslouchal, ale nadšenému publiku předvedl, jak dokáže zadržet násilníka, jak ho vystopovat a také jak ochránit psovoda před zákeřným útokem pachatele.
Vyvrcholení dnešního programu připravili členové skupiny Seiferos. Představili přes dvě desítky opeřených dravců od sov přes krahujce, sokoly, krkavce, poštolky, až po krále nebes orly. Jejich letecké kreace těsně nad hlavami přihlížejících doslova velké i malé diváky fascinovaly.
Na vydařeném odpoledni nechyběly ani dovednostní a vědomostní soutěže o ceny. Program zpestřila i vystoupení žáků školy ze zájmových kroužků.
Text a foto: Vlastimil Langer