Pokud občané netřídí odpad, nemusí jim Technické služby Zlí vyvézt popelnici

11.07.2021 13:52

ZLÍN – S novým přísnějším zákonem o odpadech, který vešel v platnost na začátku letošního roku, je nutné klást důraz na důslednější třídění odpadů od občanů. „Přestože do černých nádob na směsný komunální odpad má být ukládán jen odpad, který není možné vytřídit, realita bývá jiná,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

„Ve skládce Suchý důl končí i cenné suroviny, které by se vytříděním daly úplně jinak využít, ať už se jedná o papír, plast, sklo, kovy, stavební odpad nebo bioodpad. Bohužel na nápravu přímo na skládce je již pozdě,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Vladimíra Pavlovová.

Občanům se tak může stát, že svozová společnost Technické služby Zlín špatně vytříděnou nádobu nevyveze.

„Naší prioritou je v souladu s Plánem odpadového hospodářství ČR předcházet vzniku odpadu, a pokud už odpad vznikne, v maximální míře  předávat k dalšímu využití. Znovu apelujme na občany, aby věnovali úsilí tomu, jak se svým odpadem nakládají. Kromě vytříděných surovin v rámci běžného třídění odpadu do barevných nádob, mají možnost využít i bezplatného odevzdání odpadu ve čtyřech sběrných dvorech,“ vzkázala Vladimíra Pavlovová.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Magistrát města Zlína