Pohádka o Palečkovi: O malém hrdinovi nejen pro malé

16.10.2021 10:40

ZLÍN - Je málo divadelních pohádek, které by se zkoušely rok a půl. Pohádku o Palečkovi v Městském divadle Zlín takový osud kvůli covidu potkal. Netradiční převyprávění oblíbené pohádky se české premiéry konečně dočká v neděli 17. října ve 14.30 ve Velkém sále.

„Co je opravdu VELKÉ a co MALÉ? Může být to NEJMENŠÍ důležitější než to NEJVĚTŠÍ? Může MALÝ hrdina dokázat VELKOU změnu? Nejen na tyto otázky hledají odpovědi tvůrci vtipného lidského příběhu v čele s autorem a režisérem Jiřím Jelínkem, který má ve Zlíně za sebou už řadu úspěšných inscenací (Carmen – Opera podle Fagi, Raskolnikov, Cesta do pravěku),“ informovala mluvčí divadla Veronika Jurčová.
„Když jsem naposledy připravoval ve Zlíně pohádku pro děti, oživili jsme na Cestě do pravěku na jevišti obrovské dinosaury. Moc si užívám to, že teď přivedu na jeviště pro změnu mrňouse – Palečka. Nejmenšího hrdinu s největším srdcem. A moc mě baví spojení malého Palečka s velkým zlínským jevištěm,“ prozradil Jiří Jelínek.
Velmi výraznou složkou inscenace bude hudba. Složil ji oceňovaný skladatel a klavírista Zdeněk Král, se kterým režisér spolupracoval i na předchozích zlínských inscenacích. Naživo diváci uslyší kromě kytary xylofon, buben nebo cimbál.
Pohádku o Palečkovi „rozžijí“ s nádhernými loutkami z dílny výtvarnice a scénografky Barbory Čechové Štěpán Princ, Marie Vojtěchová, Lucie Rybnikářová a Nikola Zavřelová.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín