Podvodník z Napajedel připravil sedm lidí o téměř dva miliony korun

31.01.2024 13:32

ZLÍNSKO - Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Napajedel ze spáchání zločinu podvod, protože připravil o 1 741 000 korun sedm lidí, kteří mu ve většině případů půjčili peníze na podnikání v domnění, že je vrátí.
„Muž však věděl předem, že peníze nevrátí a nebude je investovat do podnikání, nýbrž do sportovních sázek. Nyní je ve vazební věznici za násilnou trestnou činnost. V případě odsouzení mu hrozí další trest odnětí svobody, tentokrát až na osm let,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
První trestní oznámení přijali policisté z oddělení hospodářské kriminality koncem roku 2022. Lustrací v dostupných evidencích zjistili, že na stejného muže už jsou podána další dvě obdobná trestní oznámení. „Analýzou jeho bankovních účtů potom zjistili, že podezřelému muži poslaly peníze i další čtyři osoby, které kriminalisté následně kontaktovali a zjistili, že i ty jsou obětí podvodu. Z účtů bylo zřejmé, kam peníze putovaly. Většinu finančních prostředků  muž posílal na účet sázkové společnosti,“ pokračovala mluvčí.
Od konce roku 2021 až do dubna 2023 podvedl celkem sedm osob, většinou svých známých a kamarádů, od nichž si půjčoval částky od 30 tisíc až do 600 tisíc korun. „Jednoho z podvedených připravil o 230 tisíc korun, protože mu slíbil prodat luxusní vozidlo, jež užíval, ale které ve skutečnosti nevlastnil. Přesto od něj vybral zálohu, kterou mu nevrátil. 
Muž má v rejstříku trestů prozatím jeden záznam. Za poslední léta nebyl nikde zaměstnaný, ani neměl žádný stálý finanční příjem. Ke svému jednání se přiznal a slíbil, že jakmile to bude možné, veškeré finanční prostředky vrátí,“ dodala na závěr policistka.

Vlastimil Langer

Zdroj: policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv SNZK