Podvodník připravil důvěřivého muže o statisíce korun

13.03.2024 12:05

KROMĚŘÍŽSKO - Kroměřížští kriminalisté šetří případ podvodu spáchanému na muži, který podvodné investiční společnosti přišel téměř o sedm set tisíc korun. Pachateli poodvodu hrozí osmileté vězení.
„Devětašedesátiletý muž reagoval začátkem února na reklamu, kterou zhlédl na sociálních sítích a nechal se zlákat na výhodné investování. Svůj zájem projevil vyplněním kontaktního formuláře. Po chvíli ho telefonicky kontaktovala žena, která se mu představila jako finanční analytička investiční společnosti. Přiměla ho k zaplacení registračního poplatku 250 Eur, zaslání kopií svých osobních dokladů a instalaci doporučené investiční aplikace včetně aplikace na poskytnutí vzdáleného přístupu,“ řekl Radomír Šiška, policejní mluvčí.
Po úspěšné registraci začal muž své investice v podvržené aplikaci, pomocí které měl přehled o zhodnocování svých vložených financí. V několika krocích vložil statisícové částky. „Při pokusu o výběr svého jmění ovšem vznikl problém. Měl uhradit za různé poplatky a pojištění částku 8 820 Eur a další poplatek pro potvrzení převodu 4 900 Eur. V případě, že by tak neučinil, byl by penalizován 100 Eur denně. V tento moment si uvědomil, že se jedná o podvod. Částka proinvestovaných peněz, včetně plateb za nesmyslné poplatky se vyšplhala k hodnotě 700 tisíc korun,“ pokračoval policejní mluvčí.   
Neznámému pachateli v případě jeho dopadení hrozí za trestné činy podvod, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebních prostředků a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací až osm let za mřížemi.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje