Podvodník málem okradl firmu o osm set dvacet tisíc korun

14.10.2020 13:35

UHERSKÉ HRADIŠTĚ -  O bezmála osm set dvacet tisíc korun málem přišla firma z Uherskohradišťska. „Podvodným jednáním neznámého pachatele se od počátku tohoto měsíce zabývají uherskohradišťští kriminalisté z oddělení analytiky a kybernetické kriminality,“ informovala policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
Podvodník si nejprve přesně nezjištěným způsobem opatřil obchodní e-mailovou komunikaci mezi uherskohradišťskou a rakouskou firmou. Poté díky získaným informacím navázal na komunikaci těchto společností, začal se vydávat za rakouského partnera a další platbu požadoval zaslat na bankovní účet do Turecka.
„Na základě tohoto e-mailu mu na uvedený účet zaslal jednatel uherskohradišťské společnosti třicet tisíc Euro. Následně si platbu ověřil v Rakousku a zjistil, že peníze firmě nepřišly. Přestože pachatel částečně pozměnil e-mailovou adresu, e-mailová schránka se při komunikaci tvářila jako pravá a falešná odpovědní adresa zůstávala skrytá,“ řekla mluvčí.
Kriminalisté na případu spolupracovali s kolegy z Interpolu. K velké radosti jednatele uherskohradišťské společnosti byly před několika málo dny peníze vráceny na firemní účet.
„Na Uherskohradišťsku se však nejedná o ojedinělý případ. Již v minulosti se kriminalisté s obdobnými skutky setkali. Apelujeme proto na firmy, aby své transakce řádně ověřovaly a nestaly se tak terčem podvodníků,“ zdůraznila Simona Kyšnerová.

Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Policie ČR