Podvodníci vylákali od ženy půl druhého milionu korun

20.12.2021 12:09

UHERSKOHRADIŠŤSKO - Žena z Uherskohradišťska přijala minulý týden telefonát, ve kterém se jí volající představil jako pracovník banky. Sdělil jí, že úvěr, o který si byla osobně žádat na pobočce, je schválen.
„Paní  si ale o žádný úvěr nezažádala. Muž jí odpověděl, že zřejmě došlo k podvodu. Také prý našel v poznámkách účtu nějaké nesrovnalosti. Proto vše nahlásí České národní bance, aby zkontrolovala její ostatní účty, zda nejsou také v ohrožení,“ uvedla policejní mluvčí Milena Šabatová.
V ten moment se rozeběhl kolotoč telefonátů. Vystrašenou ženu neustále z různých čísel kontaktovali údajní pracovníci z banky a dokonce i údajní policisté! Všichni ji ujišťovali, ať zůstane v klidu, že dělají vše proto, aby o své finance nepřišla. Opak byl ale pravdou.
„Ze strachu, aby nepřišla o peníze na svých účtech, udělala vše, co po ní bylo žádáno. Nakonec stejně o ně přišla. Následně dle jejich pokynů vybrala z účtů půl druhého milionu, který postupně vložila do bitcoinmatů. Nakonec měla dokončit přihlášení k virtuálnímu účtu a sdělit jim přihlašovací údaje. To už ale odmítla, neboť tušila, že se stala obětí podvodníků,“ popsala mluvčí Šabatová.
Případem se nyní zabývají vyšetřovatelé z oddělení hospodářské kriminality. Pachatelům hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Policisté proto radí:
Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty. Banky se na ně neptají, ani zprávami či e-mailem neposílají odkazy na weby, kde jsou vyžadovány!
Nereagujte na telefonní hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, banka by zareagovala dávno už bez vás.
Pány svého účtu jste jen vy. Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kód SMS. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
Mějte aktualizovaný software a antivirus. A to i na telefonu!
V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte 158. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo či e-mail, včetně těch vaší banky.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv SNZ