Poctiví lidé odevzdávají nálezy městské policii

15.10.2020 07:33

ZLÍN - Ztráta mobilního telefonu nebo peněženky s hotovostí a osobními doklady znamená pro majitele vždy velkou nepříjemnost. „Naštěstí jsou kolem nás lidé, kteří neváhají tyto nalezené věci odevzdat strážníkům a ti je buď vrátí jejich majitelům nebo je odevzdají na ztráty a nálezy zlínského magistrátu. Z deseti případů za uplynulých devět dní vybíráme následující,“ sdělil Pavel Janík, I. zástupce ředitele MP Zlín.

V pondělí 5. října odpoledne předala osmnáctiletá slečna hlídce Městské policie Zlín mobilní telefon, který nalezla na chodníku na sídlišti Jižní Svahy. Strážníci přístroj převzali a netrvalo dlouho a přijali hovor od kamaráda majitele. Uvedl, že je s dotyčným v kontaktu prostřednictvím sociálních sítí, a tak jej mohl vyrozumět, kde si může telefon převzít. Za hodinu a půl se pak na služebnu MP Zlín dostavil 41letý vlastník přístroje, který si jej převzal zpět.

„Další mobilní telefon odevzdala šestatřicetiletá žena strážníkům z okrsku Malenovice o den později, a to včetně kšiltovky a paruky, které se u něj nacházely. Hlídce se následně podařilo zjistit majitele nalezených věcí, a protože strážníci věděli, kde bydlí, nebyl problém jej o nálezu vyrozumět a věci mu navrátit,“ řekl Janík.

Dámská peněženka s osobními doklady, platební kartou, hotovostí téměř 3 700 korun a mobilním telefonem zůstala ležet na lavičce na sídlišti Jižní Svahy ve čtvrtek 8. října odpoledne. Zde ji nalezl teprve třináctiletý chlapec, který se s ní vydal na okrskovou služebnu MP Zlín. Díky mladému poctivci a strážníkům se tak se svými věcmi ještě téhož dne setkala také jejich roztržitá 40letá majitelka.

„A na stejnou služebnu MP Zlín se o den později, tedy v pátek 9. října odpoledne, dostavila devětašedesátiletá místní žena, která odevzdala nalezenou peněženku s hotovostí přesahující 18 000 korun,“ pokračoval ve výčtu poctivých nálezců zástupce ředitele městské policie.

Také díky ní nepřišla o své věci jejich 62letá majitelka, která si je od strážníků převzala v místě bydliště.

V neděli 11. října v podvečer pak strážníci převzali nalezenou dámskou peněženku s osobními doklady, platebními kartami a drobnou hotovostí od sedmatřicetiletého poctivce, který ji nalezl v centru města. „V tomto případě se majitelka věcí dozvěděla o nepříjemné události až od operačního důstojníka MP Zlín, protože sama si jejich ztráty ještě ani nevšimla. Také ona si je vzápětí převzala od strážníků zpět,“ uzavřel Pavel Janík s tím, že dobrých lidí je mezi námi stále ještě dost.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městská policie Zlín