Počet podaných vakcín proti Covid-19 ve Zlínském kraji přesáhl sto tisíc

15.04.2021 17:27

ZLÍNSKÝ KRAJ – Od počátku očkování bylo do Zlínského kraje doručeno celkem 118 210 dávek vakcín proti onemocnění Covid-19. Počet vyočkovaných dávek vakcín k 14. dubnu je 113 822. První dávkou bylo ke stejnému datu naočkováno 80 544 osob, druhou dávkou 33 278 osob.
„Aktuálně se ve Zlínském kraji očkuje v osmi očkovacích centrech a nadále se na očkování podílejí také praktičtí lékaři. Je na nás tvořen velký tlak, abychom otevřeli další očkovací centra, což zatím nemůžeme udělat. Potřebujeme mít zajištěné vakcíny pro ta stávající očkovací místa, aby byla plně využita. Vakcíny musíme dodávat také praktickým lékařům, kteří se do očkování zapojili,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
„Další očkovací místa otevřeme tedy až ve chvíli, kdy jim budeme moci garantovat dostatečné množství vakcíny. Kraj rozděluje očkovací látky spravedlivě do všech okresů. Očkovací kapacita je v tuto chvíli dostatečná. Očkujeme přes tři tisíce osob za den,“ informoval hejtman.
Očkování mělo významný vliv na stabilizaci situace v sociálních službách. „V 35 zařízeních pobytových sociálních služeb je aktuálně nákaza Covid-19 u 12 klientů a 31 zaměstnanců. Poskytovatelé sociálních služeb ve Zlínském kraji dbají na to, aby své klienty chránili, a vývoj nákazy v zařízeních ukazuje, že to dělají dobře,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za oblast sociálních věcí.

Seznam očkovacích míst ve Zlínském kraji:
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně
 - očkování probíhá v pavilonu 20 (infekční ambulance v budově plicního oddělení),
Uherskohradišťská nemocnice - očkovací centrum je v budovách P a R ve východní části areálu nemocnice,
Kroměřížská nemocnice - od 6. 4. je očkování přesunuto z nemocnice na Výstaviště Kroměříž, kde se očkuje v hale B,
Vsetínská nemocnice - od 6. 4. je očkování přesunuto z nemocnice do víceúčelové sportovní haly Na Lapači,
Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí – očkování probíhá v budově nové polikliniky (vchod od lékárny), 1. podlaží,
Luhačovice - IVF Czech Republic s. r. o. (Zdravotní středisko) - Masarykova 315, Luhačovice, 2. p.,
MEDICAL PLUS, s.r.o. - Obchodní 1507, Uherské Hradiště, budova Residence Hradební (naproti OD Billa), vchod vedle lékárny, očkovací místo se nalézá ve 2. patře,
Očkovací centrum Uherský Brod - Kino Máj - očkuje se v prostorách kina Máj.
„Z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se očkování přesune do PSG arény, kde bude očkování zahájeno v pondělí 26. dubna. Původní záměr byl, otevřít toto očkovací místo o týden dříve. K posunu došlo z důvodu nedostatku vakcín. Máme tak alespoň větší prostor pro kvalitní přípravu velkokapacitního očkovacího místa, které musí být perfektně připraveno na nápor zájemců o očkování v příštích měsících,“ doplnil hejtman Radim Holiš.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj