Plynem unikajícím z elektrocentrály se otrávili obyvatelé bytového domu

17.11.2022 09:39

KUNOVICE – Čtrnáct lidí s příznaky otravy odvezly ve středu 16. listopadu v noci sanitní vozy do nemocnice. K události došlo v bytovém domě v areálu Nového dvora u města Kunovice na Uherskohradišťsku.
„V bytovém domě byl odpojen přívod proudu. Jeho obyvatelé tuto nepříjemnost vyřešili instalací elektrocentrály v suterénu domu bez dalších opatření. Zplodiny spalin z elektrocentrály tak pronikaly do všech prostor domu. Asi po týdenním používání jedna z obyvatelek přivolala zdravotníky, protože její dítě trpí nevolností. Zdravotníci po příjezdu zjistili, že už větší část obyvatel domu má příznaky otravy a začínají posedávat a polehávat ve společných prostorách domu,“ uvedl Roman Žemlička z HZS Zlínského kraje.
Po oznámení události v 22:18 hodin byl vyhlášen požární poplach profesionální jednotce ze stanice Uherské Hradiště. „Po našem příjezdu už vykazovalo 20 osob příznaky otravy oxidem uhelnatým a většina z nich polehávala na schodech i chodbách. Byla naměřena koncentrace oxidu uhelnatého, překračující 400 ppm. Velitel zásahu požádal o příjezd dalších vozidel s kyslíkovými lahvemi. V 22:36 hodin byl proto vyhlášen poplach i dobrovolné jednotce města Kunovice. Na místě jsme tak měli celkem tři automobilové cisterny, které měly ve vybavení dostatečné množství kyslíkových lahví, a také jeden dopravní automobil pro případný odvoz zraněných osob,“ pokračoval Žemlička.
Následně přijely další sanitní vozy, ale také další hlídky Policie České republiky, protože bylo potřeba zmírnit napjatou atmosféru. Hasiči odvětrávali bytový dům a zároveň pomáhali s přenosem osob do sanitek..
O události bylo informováno vedení města Kunovice, hejtman Zlínského kraje, operační středisko generálního ředitelství HZS České republiky, řídící důstojník pro územní odbor HZS Uherské Hradiště i řídící důstojník HZS Zlínského kraje a zástupce Krajské hygienické stanice ve Zlíně.
Po odvětrání domu a po opětovném kontrolním měření byla zjištěna nulová koncentrace oxidu uhelnatého. Ve 23:41 hodin bylo místo události předáno Policii České republiky, která ji nyní vyšetřuje.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje