Plynem, který unikal z karmy, se v Uherském Brodě přiotrávilo pět lidí

05.03.2024 08:15

UHERSKÝ BROD – Pět obyvatel bytového domu se v pondělí 4. března večer přiotrávilo oxidem uhelnatým, který unikal ze zapnuté karmy v jednom z bytů v Uherském Brodě v městské části Neradice.
„Na žádost zdravotnické záchranné služby vyjeli ve čtvrt na osm večer profesionální hasiči ze stanice Uherský Brod a centrální stanice Uherské Hradiště. Při našem příjezdu již záchranáři měli intoxikované osoby ve své péči. Jednalo se o pět lidí. Velitel zásahu nařídil z preventivních důvodů evakuaci bytového domu, která se týkala jednadvaceti lidí,“ uvedl David Martinec z HZS Zlínského kraje.
„Vzhledem k tomu, že na místě se nacházely malé děti, operační středisko požádalo o součinnost také leteckou záchrannou službu z Brna. Ta po konzultaci lékařů na místě nakonec odletěla zpět na základnu bez pacienta. V rámci přednemocniční neodkladné péče záchranáři zajistili dvě dospělé ženy, jednoho muže a dvě děti. U všech zachraňovaných lidí naměřili poměrně vysokou koncentraci oxidu uhelnatého v krvi, všem nasadili kyslíkovou terapii. Dospělé osoby poté transportovali k dalšímu vyšetření a ošetření zdravotníkům interní ambulance Uherskohradišťské nemocnice, děti převezli do stejné nemocnice na dětskou JIP,“ upřesnila Gabriela Netopilová Sluštíková, tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje.
Hasiči ještě odpojili v bytě karmu a současně monitoringem v bytě naměřili zvýšené množství oxidu uhelnatého. Poté byt odvětrali a dalším měřením se ujistili o negativním výsledku hladiny oxidu uhelnatého. Po osmé hodině se mohli evakuovaní vrátit zpět do svých bytů. Na místě zůstala hlídka Policie ČR.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje