Platnost nouzového stavu byla prodloužena na další dva týdny

14.02.2021 20:04

ZLÍNSKÝ KRAJ – Na nedělním jednání se všichni krajští hejtmani dohodli na tom, že požádají vládu o vyhlášení nového nouzového stavu, který by měl platit dalších 14 dní. Vláda opětovné vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů schválila. Informoval o tom hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
„„Hejtmani prokázali, že nejednají na základě politické příslušnosti. Za ty tři dny jednání jsme vyslechli hlavně názor ministra zdravotnictví a odborníků na epidemie. Probrali jsme možnosti obou variant s nouzovým stavem, nebo bez něj. Projednali jsme varianty, pokud by o nouzový stav požádaly jen některé kraje, a po zralé úvaze jsme se přiklonili k žádostem o vyhlášení nouzového stavu. Ten nám teď v území zcela jednoznačně pomáhá v boji s pandemií. K těm hlavním podpůrným argumentům, které zazněly od vlády, je předložení pandemického zákona, otevření škol pro maturanty a 9. třídy od 1. března a otevření úředních hodin na úřadech,“ sdělil hejtman Zlínského kraje.
Vláda na základě jednání s hejtmany vyhlásila nový stav nouze. Platit začne od dnešní půlnoci a naváže na dosavadní nouzový stav. „Co se týká většího rozvolňování, ministr zdravotnictví jednoznačně vysvětlil, že nyní není bohužel prostor na otevření služeb a obchodů. Lyžařské vleky, které lidé hodně zajímají, budou rozhodnuty do 10 dní, dle aktuální situace. Dále byl nastaven jasný harmonogram pravidelných setkání hejtmanů s vládou tak, abychom mohli pomoci vysvětlovat v území rozsah opatření. Ministr Havlíček má zítra dále představit nový program kompenzací. Zároveň chceme být prostředníkem mezi vládou a územím a tam, kde nefunguje podpora, nabízíme my hejtmani přímou komunikaci,“ doplnil hejtman Radim Holiš.
Na jednání hejtmanů s vládou bylo dnes také rozhodnuto o zrušení omezení úředních hodin institucí veřejné správy. Krajský úřad Zlínského kraje bude od 15. února otevřen v běžných úředních hodinách.

Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZ