Plameny zničily lesní vyvážecí soupravu a vytěžené dřevo

11.07.2020 10:44

VELKÁ LHOTA – Škodu za 1,5 milionu korun způsobil v pátek 10. července ve Velké Lhotě na Vsetínsku požár lesní vyvážecí soupravy, od které plameny zachvátily pokácené dřevo a lesní porost. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
„Hlášení o požáru v lese přijalo krajské operační středisko v 13:21 hodin.K jeho likvidaci vyjela okamžitě jednotka profesionálních hasičů ze stanice Valašské Meziříčí a jednotky dobrovolných hasičů obcí Bystřička, Valašská Bystřice, Jablůnka a Velká Lhota,“ informoval Pavel Řezníček z HZS Zlínského kraje. 

Protože přístupové lesní cesty nebyly vyhovující pro požární techniku, dojezdový čas se prodloužil a vyvážecí souprava byla v době příjezdu prvních jednotek na místo události kompletně v plamenech.
„Požár se dále rozšířil na přibližně 80m3 pokáceného dřeva na stráni, a také na blízký lesní porost. Před příjezdem hasičů se o uhašení požáru snažil také řidič pomocí ručních hasicích přístrojů, ale bohužel neúspěšně,“ uvedl Řezníček.

Jednotky lokalizovaly požár stroje a okolí za necelou půlhodinu. Následovaly dohašovací práce a dovoz hasební vody na místo, který komplikovaly složité přístupové podmínky. Hasiči museli proto v lesním porostu vytvořit místo pro otáčení cisternových vozidel a postupně kyvadlově dopravovat vodu k požářišti.
„V 16:49 hodin velitel zásahu ohlásil celkovou likvidaci požáru. Na dohlídku pak na místě požáru zůstaly dvě dobrovolné jednotky až do pozdních večerních hodin,“ dodal Pavel Řezníček.

Vyšetřovatel hasičů nyní zjišťuje přesnou příčinu vzniku této události. Předběžně stanovená škoda na lesní vyvážecí soupravě dosáhla výše 1,5 milionu korun. Díky zásahu hasičů a přízni počasí nedošlo k rozšíření požáru na rozsáhlý lesní porost.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: HZS Zlínského kraje