Pacienty a jejich arteterapeutku poprvé spojí výstava Umění je stav duše

26.11.2023 10:46

KROMĚŘÍŽ - Poslední výstavou letošního roku bude v Muzeu Kroměřížska Umění je stav duše XIII. Obrazy pacientů Psychiatrické nemocnice v Kroměříži letos vůbec poprvé doplní díla jejich arteterapeutky Emilie Rudolfové. Vernisáž výstavy se uskuteční 30. listopadu v 16.30 hodin a zájemci si ji mohou prohlédnout do 11. února 2024.
„Umění je stav duše je výstava, která se koná v Muzeu Kroměřížska pravidelně jako bienále, výjimkou byla pouze covidovou pandemií vynucená přestávka. Jejím jádrem jsou obrazy, které vytvořili pacienti Psychiatrické nemocnice v Kroměříži v arteterapeutickém ateliéru. Tam přicházejí lidé s různými obtížemi – neurotickou poruchou, závislostmi na alkoholu, lécích, drogách, sebepoškozováním, sebevražednými úmysly nebo potížemi v podobě mentální anorexie,“ uvedla Martina Malá, PR pracovnice muzea.
„Arteterapie je jednou z možností, jak ošetřit a zmírnit jejich trápení. V překladu znamená umění a léčba. Vše, co pacienti vytvoří, může dál prohloubit jejich osobnost v sebepoznání. Žádoucí je změna v myšlení a chování a v tom je arteterapie přínosná. V nabídce terapie jsou individuální pohovory, psaní deníku, plnění úkolů zaměřené na potřeby pacientů,“ řekla arteterapeutka a kurátorka výstavy Emilie Rudolfová.
Pacienti si sami volí, jakou technikou budou tvořit, i formát, na nějž budou tvořit. Arteterapeutka do průběhu jejich výtvarné práce nezasahuje. Na výstavě se tak objeví kresby tužkou, pastelkami, malby temperami, koláže či akvarely, celkem přes 50 obrazů.
Letošní ročník ozvláštní fakt, že díla spolu s pacienty vystaví i jejich arteterapeutka, která je rovněž výtvarně činná. V Galerii v podloubí představí více než desítku svých prací. „Musím se přiznat, že tato nabídka mě velmi potěšila. Bez každodenního malování nemůžu být. Je to živý, tvůrčí proces,“ poznamenala Emilie Rudolfová, která je členkou Sdružení přátel výtvarného umění Kroměřížska a společně s ostatními umělci vystavovala nejen v Kroměříži, ale například i v Nitře nebo ve Francii. V kroměřížské psychiatrické nemocnici působí od roku 1984, arteterapeutický ateliér tam vede už 30 let.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum Kroměřížska