Otrokovice vzpomínkou uctily památku Jana Antonína Bati

24.08.2022 14:03

OTROKOVICE - Položením květin k novému památníku v parku před společenským domem uctili památku významného podnikatele, obuvníka Jana Antonína Bati, představitelé města v čele s místostarostou Ondřejem Wilczynskim. V úterý 23. srpna uplynulo 57 let od jeho úmrtí.
„Jan Antonín Baťa, stejně jako jeho bratr Tomáš, byl člověkem odvážných vizí, které uměl nejen vytvářet, ale především i realizovat. Otrokovice, jak je známe dnes, byly doslova na zelené louce vybudovány firmou Baťa, jejímž byl Jan Antonín po svém tragicky zesnulém nevlastním bratru vlastníkem a šéfem. Zejména v době jeho vedení firmy byla zbudována většina z toho, co je pro dnešní Otrokovice charakteristické,“ řekl v projevu místostarosta Wilczynski.
„Dnes máme příležitost poprvé uctít památku Jana Antonína Bati u nově vybudovaného pomníku. Ten se tak stává nejen připomínkou významné osobnosti, ale i pietním místem, kterým vzdáváme hold tomuto velikánovi. Vybudováním pomníku v samém srdci baťovských Otrokovic v parku mezi bývalými pomocnými závody a Společenským domem splácíme alespoň částečně dějinný dluh, který město vůči svému velkému budovateli má,“ pokračoval místostarosta města.

Jan Antonín Baťa byl jedním z nejvýznamnějších podnikatelů československé historie. Pod jeho zkušeným vedením se firma Baťa rozrůstala navzdory světové finanční krizi i vzrůstajícímu napětí v Evropě ve třicátých letech dvacátého století. Jeho působení je dobře znát i v Otrokovicích.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice