Otrokovice mají zásoby posypových materiálů na zimu připraveny

28.11.2021 08:00

OTROKOVICE - Teploty kolem bodu mrazu dávají jasný signál Technickým službám Otrokovice, že brzy přijde den, kdy vyrazí do ulic se zimní technikou, aby udržely chodníky schůdné a silnice sjízdné. Sklad posypového materiálu je naplněn a na zimní sezónu připraven, stejně jako pracovníci držící pohotovost.

„Technické služby udržují přibližně 51 km silnic a 50 km chodníků a cyklostezek. Podle dopravního významu jsou rozděleny do tří kategorií důležitosti, pro které jsou stanoveny časové limity pro zajištění sjízdnosti a schůdnosti. Pro zajištění dobrého stavu komunikací v zimě je trvale v pohotovosti osm strojů a několik dalších je v rezervě pro zvládnutí kalamitních situací či nahrazení porouchaných strojů,“ uvedla tisková mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.
Velké sypače a traktory se starají o silnice, menší komunální stroje zajišťují pořádek na chodnících. „Vozový park pro zimní údržbu komunikací je z velké části univerzální, aby byl efektivně využíván pro údržbu města během celého roku. Jsou to tzv. komunální nosiče nástaveb, které v létě slouží jako klasické nákladní automobily, kropící automobily, zametací stroje a sekačky u kterých na zimní období vyměníme nástavby pro posypy a úklid sněhu.“ upřesnil jednatel Technických služeb Otrokovice Vladimír Plšek.

Pohotovost drží pracovníci od listopadu do února. Dvě skupiny po sedmi lidech včetně dispečera mají k dispozici vhodnou mechanizaci pro zajištění kvalitní údržby chodníků a silnic. Ve skladu posypových materiálů je k dispozici 300 tun posypového písku na chodníky a 100 tun soli na údržbu silnic, která je dle potřeby průběžně doplňována.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice