Otrokovice hledají úspory na energiích instalací fotovoltaických panelů na budovách

23.12.2022 11:10

OTROKOVICE - Najít úspory ve vlastních nákladech se trvale snaží otrokovická radnice. Dalším z realizovaných opatření jsou fotovoltaické panely, které byly v listopadu instalovány na střechu správní budovy městské obchodní společnosti TEHOS. „Na investici za necelých 600 tisíc korun se podařilo získat dotaci ve výši 250 tisíc z Národního fondu obnovy. Návratnost investice byla spočítána na pět let, ale při dnešních vyšších cenách elektřiny se výrazně zkracuje,“ uvedla Lenka Vaculová, otrokovická tisková mluvčí.
Instalovaná fotovoltaická elektrárna o výkonu 12,285 kWp v kombinaci s bateriovým úložištěm zajistí nezávislost na elektrické energii celé budovy. „Před samotnou instalací jsme nechali vypracovat odborný posudek s měřením průběhu spotřeby elektrické energie v budově. Současně bylo zpracováno tzv. Požárně bezpečnostní řešení, které vyhodnocuje současné požární zabezpečení a navrhuje opatření ve vazbě na instalované fotovoltaické panely na střeše objektu. Důležitou součástí projektu bylo také statické posouzení, kdy bylo nutné zjistit, zda střešní konstrukce zvládne trvalé zatížení instalovanými panely. V neposlední řadě bylo potřeba získat souhlas s vlastníkem distribuční sítě EG.D a uzavřít s nimi smlouvu o připojení k distribuční soustavě,“ přiblížil nutné kroky před instalací Tomáš Morys, jednatel městské obchodní společnosti TEHOS. 
Účelem instalace fotovoltaické elektrárny s baterií je pokrytí podstatné části vlastní spotřeby elektrické energie v objektu. „Tímto budeme moci pokrýt veškerou spotřebu elektrické energie, kterousi provoz budovy žádá, jako je například provoz osvětlení, výpočetní techniky, serverovny, klimatizace a dalších spotřebičů,“ doplnil Tomáš Morys. Posledním krokem, který chybí, je připojení k distribuční síti.
Úspory energií jsou v hledáčku radnice dlouhodobě. Pro roky 2022 až 2023 byla vysoutěžena cena silové elektřiny ve výši 2.127 Kč za MWh bez DPH, což je z pohledu aktuálních cen na energetické burze cena velmi příznivá. Velkou úsporou je také výměna svítidel v systému veřejného osvětlení, kdy jsou stará výbojkové vyměněny za LED technologie. Tato výměna představuje úsporu energie i financí ve výši přibližně 50 – 80 %. Dalším z kroků je zlepšování tepelně technických vlastností budov, ke kterému průběžně dochází.
„Trvale pracujeme na opatřeních, která vedou k úsporám v různých oblastech. Instalace fotovoltaických panelů je první vlaštovkou v této oblasti. Postupně zpracováváme projekty i pro další budovy, kde by mohla fotovoltaická elektrárna fungovat. V této oblasti spolupracujeme s Vysokouškolou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava, od které si necháváme zpracovat studii pro přípravu EPC projektu na úspory energií v budovách ve vlastnictví města Otrokovice,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková.   

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice