Otevřenými branami letos prošel rekordní počet návštěvníků

04.12.2023 08:53

ZLÍNSKÝ KRAJ – Projekt Otevřené brány, díky kterému si mohou návštěvníci prohlédnout vybrané kostely ve Zlínském kraji s výkladem školeného průvodce, má za sebou další úspěšnou sezonu. Od května do konce září letos využilo bezplatný výklad přes 111 tisíc návštěvníků, tedy téměř o 19 tisíc více než vloni.

„Projekt bezplatného zpřístupnění sakrálních památek ve Zlínském kraji, který nabízí návštěvníkům seznámení se s jejich historií, si od roku 2009 získal oblibu veřejnosti. V prvním roce se do projektu zapojilo 9 farností. Postupně se k této myšlence přidávali další partneři z řad evangelické církve, farností, měst, obcí a církevních matic. Dnes je do projektu Zlínského kraje zapojeno přes 50 partnerů. V letošním ročníku bylo zpřístupněno 30 sakrálních památek. Všechny prohlídky s odborně vyškoleným průvodcem jsou návštěvníkům poskytovány bezplatně,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Otevřené brány se za roky svého fungování staly už nedílnou součástí kulturní nabídky Zlínského kraje. Jsou příkladem úspěšného projektu, který vzbuzuje zájem široké veřejnosti. Chrámy zařazené do projektu poskytují návštěvníkům příležitost seznámit se s jejich architektonickým i duchovním bohatstvím i jedinečnými příběhy, které jsou dokladem o bohaté historii. Otevřené brány nabízí příchozím také prostor pro zklidnění, uvolnění a rozjímaní,“ uvedla krajská radní pro oblast kultury Zuzana Fišerová.

Průvodcovská služba je hrazena díky finanční podpoře měst, obcí a Zlínského kraje. Ten je koordinátorem celého projektu a přispívá nejen na honoráře průvodců, ale i na zajištění propagace.

V kostelích se provádí zdarma, každoročně od května do konce září, a to dle režimu, který si stanovily farnosti. Jedná se buď o víkendový, nebo plný návštěvnický režim. Průvodci jsou většinou z řad studentů a aktivních seniorů, kterým je společné nadšení z možnosti prezentovat krásu „jejich“ památky. Nezřídka objevují svůj kostel a jeho jedinečnost místní obyvatelé až díky projektu, který umožňuje vstoupit dovnitř mimo časy pravidelných bohoslužeb.

„V nedávno zakončené sezoně si sakrální památky s výkladem 160 vyškolených průvodců prohlédlo více než 111 tisíc návštěvníků, z toho bylo přes 101 tisíc z České republiky a 10 tisíc ze zahraničí,“ upřesnila radní Fišerová.
Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Kostel ve Štípě. Foto: Archiv SNZK