Osobností Zlínského kraje pro letošní rok je Josef Tománek

03.05.2019 12:08

ZLÍN - Když před lety přišel Jiří Králík s nápadem založit Anketu Osobnost roku ve Zlínském kraji, nevím jestli doufal, že anketa bude po letech patřit mezi stálice krajských soutěží. Podařilo se. Letos vstoupila do svého čtrnáctého ročníku.

Mezi vítězi Ankety jsou cestovatel Miroslav Zikmund, zpěvačka Jarmila Šuláková, folklorista a zpěvák Jiří Pavlica, spisovatel Josef Holcman, první vítěz Jan Haluza, vědci Petr Hlaváček a Petr Sáha, podnikatelé Miroslav Lukšík, Zdeněk Talaš a Jiří Rosenfeld, lékaři Pavel Stodůlka, Jan Štenberský a František Zábranský.

Letos se k nim přiřadil Josef Tománek, který se již dvacet čtyři roky zaměřuje ve své firmě Javorník - cz na systém ekologického zemědělství. Známé jsou jeho mlékárenské BIO produkty. V ekologickém zemědělství a ve stavební činnosti zaměstnává více než 300 zaměstnanců.

K zajímavostem letošního ročníku patří, že v první desítce osobností jsou čtyři ženy -světově uznávaná architektka Eva Jiříčná, významná zlínská podnikatelka Martina Vítková, jednatelka spolku Uherský Brod - Naarden Irena Koubová a bývalá úspěšná ředitelka Kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthálová. Mezi deseti oceněnými jsou také mecenáš kultury a majitel Filmfestu Zlín Čestmír Vančura a profesor UTB Vladimír Vašek. Na pomyslných stupních vítězů skončili a o druhé a třetí místo se dělí dva, teď již bývalí primáři z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Zdeněk Adamík a Jaroslav Hynčica.   

Syndikát novinářů Zlínského kraje letos navrhl známého zlínského malíře, grafika, ilustrátora Josefa Ruszeláka, který je také divadelní výtvarník, knižní editor, fotograf. Dodnes uspořádal 80 autorských výstav. Je nositelem mnoha významných ocenění. I on se zařadil mezi desítku oceněných.   

Do Ankety mohou navrhnout osobnost vítězové minulých ročníků, členové krajského zastupitelstva, poslanci, obce s rozšířenou působnosti a také například náš Syndikát novinářů Zlínského kraje. Rozhodovat o vítězi mohli všichni, kteří navržené seřadili do desítky. Prostým součtem potom vyšla organizátorům desítka, která byla představena na slavnostním vyhlášení výsledků. To letošní se konalo koncem dubna ve Filmovém uzlu ve Zlíně.

Jana Bubeníková

Josef Ruszelák. Foto: Archiv KNZ