Oprava Baťova mrakodrapu je u konce, zbývá sundat lešení

18.01.2024 12:10

ZLÍNSKÝ KRAJ – Druhá etapa revitalizace Baťova mrakodrapu ve Zlíně, v němž sídlí krajský a finanční úřad, byla v prosinci úspěšně dokončena. Investorem akce, která řešila především opravu poškozené fasády a dalších venkovních částí budovy, byl Zlínský kraj. Celkové náklady dosáhly 69 milionů korun, z toho 21 milionů má pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).
„Práce na budově začaly 29. května loňského roku předáním staveniště zhotoviteli a skončily 15. prosince vydáním kolaudačního souhlasu s užíváním stavby. Dělníci na budově postupně obnovili břízolitové omítky a poškozené cihelné pásky nahradili novými. Pracovali také na opravě hydroizolační vrstvy a výměně oplechování střešních konstrukcí. Došlo rovněž k revizi, revitalizaci a statickému zajištění konstrukce pojízdné lávky a opravě vlajkových stožárů na střeše, stejně jako nezbytné opravě vnějších částí oken a výměně parapetů,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Poškození budovy sice nebylo na první pohled vidět, ale za uplynulé roky bylo značné. Místy byla fasáda ve velmi špatném stavu a hrozilo její uvolnění. Opravu nebylo možné odkládat. Budova úřadu musí být bezpečná jak pro zaměstnance, tak pro návštěvníky a turisty, kteří sem přicházejí,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
Na základě podrobného průzkumu stavební firma zjistila oproti původnímu předpokladu horší stav cihelného obkladu z pásků. Proto musela přistoupit ke změně technologie opravy a provést takzvané dokotvení nesoudržných polí z cihelných pásků pomocí ocelových trnů (kotev). Těch bylo na celé budově nakonec použito více než 22 tisíc. Během stavby zjistili dělníci horší stav také u venkovních částí oken a parapetů. V obou případech nebylo možné závadu odhalit dříve, bez postaveného lešení, mimo jiné proto, že okna v budově nelze otevírat zevnitř.
„V průběhu rekonstrukce vyrostlo vůbec poprvé v historii lešení kolem celé budovy 21. Vzhledem k jejím úctyhodným parametrům (délka 80 metrů, šířka metrů, výška 77,5 metru) se lešení stavělo celkem tři měsíce a jeho výměra dosáhla téměř 20 tisíc m2. Celé vážilo 250 tun. Oprava byla rovněž specifická v tom, že všechny postupy musely být konzultovány a odsouhlaseny Národním památkovým ústavem v Kroměříži (NPÚ). To mělo významný vliv nejen na druh použitých materiálů, ale také například na to, že na fasádě bylo nutné vytvořit patinu, aby odpovídala době vzniku budovy, byla zachována její autenticita a současně nebyla dotčena její historická hodnota, která je z pohledu NPÚ velmi významná a jedinečná,“ sdělila tisková mluvčí.
Demontáž lešení potrvá nejpozději do konce března, v závislosti na počasí. Po tuto dobu ještě zůstane uzavřen vchod do budovy z třídy Tomáše Bati, příchozí mohou využívat druhý vstup z ulice J. A. Bati, tedy ze svitovského areálu.
„Terasu budovy v 16. etáži částečně otevřeme od 1. února s tím, že ještě před zahájením hlavní turistické sezony provedeme doplňující práce, například nátěry zábradlí nebo čištění dlažby,“ informovala ředitelka Krajského úřadu Zlínského kraje Jitka Hlavačková. V lednu ještě zůstává omezena také provozní doba kavárny v 16. etáži, otevřena je pouze ve všední dny od 8 do 16 hodin. Od 1. února bude kavárna otevřena už v běžném režimu, to znamená denně od 8 do 18 hodin.
Druhá etapa rekonstrukce mrakodrapu navázala na první fázi oprav, kterou kraj dokončil v roce 2019 a během nichž byla opraveny rozvodna nízkého napětí a páternoster, vyměněny rychlovýtahy, provedeny stavební úpravy vstupu do budovy ve 2. etáži, obnoveny teracové podlahy ve 3. etáži a zmodernizovány expozice ve 2., 8. a 16. etáži.

Baťův mrakodrap nechal v letech 1936 až 1938 podle projektu Vladimíra Karfíka postavit Jan Antonín Baťa, jako nové sídlo ředitelství firmy Baťa. V letech 2003 až 2004 prošla budova rozsáhlou a nákladnou rekonstrukcí. Od té doby zde sídlí Krajský úřad Zlínského kraje a také Finanční úřad pro Zlínský kraj. Budova je jednou z vrcholných staveb předválečné funkcionalistické architektury, a je proto vedena na seznamu kulturních památek České republiky.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj