Opilci obtěžovali ostatní, jeden dokonce napadl lékaře. Většina skončila na záchytce

19.01.2020 22:44

ZLÍN - Osoby, které mají evidentní problém s alkoholem, jsou zároveň stále větším problémem nejen pro sebe samé, ale i své okolí. Několik případů z posledních dní to spolehlivě potvrzuje. V pátek 17. ledna 2020 odpoledne upozornila kolemjdoucí žena hlídku Městské policie Zlín, že v sadu Svobody se nachází podnapilá žena, která nedokázala udržet stabilitu. I když u ní orientační vyšetření prokázalo téměř 3,5 promile alkoholu, dotyčná s hlídkou čile komunikovala a strážníky přesvědčovala, že si jen potřebovala trošičku odpočinout a dokáže se o sebe bez problémů postarat. Jak se ale záhy ukázalo, nebyla to úplně pravda. Krátce před čtvrtou hodinou přijalo stálé operační centrum MP Zlín oznámení ze sídliště Jižní Svahy, kde podnapilá cestující vypadla na zastávce z vozu ven. Strážníci zjistili, že se jedná o stále tutéž osobu, u níž stačila hodnota alkoholu v dechu povyrůst od posledního setkání o další desetinu. Po lékařském vyšetření se nakonec podařilo opilou ženu předat do péče rodinného příslušníka, což ji uchránilo od převozu na záchytnou stanici.

Tolik štěstí neměla 55letá žena z Fryštáku, kterou v pátečních večerních hodinách nalezla pěší hlídka MP Zlín v blízkosti autobusového nádraží. Zde si dotyčná ustlala na chladné zemi a na rozdíl od předchozí dámy nedokázala ani napoprvé kontrolovat své chování. Orientační vyšetření v jejím případě prokázalo téměř 3 promile alkoholu v organizmu a tak bylo o jejím dalším osudu rozhodnuto. Na pozvolný příchod střízlivosti si počkala v bezpečí specializovaného zdravotnického vyšetření. Téměř stejné místo o třináct hodin později, v hlavní roli tentokrát 65letý muž z Rožnova pod Radhoštěm a 60letý muž ze Zlína. Oba si ve stavu těžké opilosti vybrali k trávení dalšího dne své životní poutě útulné prostředí čekárny autobusového nádraží. Jejich vzhled, projevy i odér ovšem nevyvolal očekávané nadšení u cestujících, kteří zde skutečně chtěli vyčkat na příjezd svého spoje. Když je vyzval pracovník provozovatele nádraží k odchodu, neváhali jej poslat do míst, kam slunce nechodí. Přivolaná hlídka MP Zlín ihned viděla, že má co do činění s tzv. sociálně nepřizpůsobenými jedinci. Orientační vyšetření prokázalo u staršího hodnotu přesahující 2,1 promile v organizmu, mladší se zkoušce odmítl podrobit, protože dobře ví, že pokuty jsou v jeho případě „pro srandu králíkům“. Jeho chování se postupem času stávalo stále více agresivním a vyústilo pokusem o napadení přivolaného lékaře zdravotnické záchranné služby. Tomu ale strážníci pohotově zabránili a dotyčný absolvoval cestu do protialkoholní záchytné stanice s pouty na rukou.

V neděli 19. ledna 2020 po poledni byla přivolána hlídka Městské policie Zlín do supermarketu v centru Zlína. V jeho vestibulu se totiž nacházela 58letá notorická výtržnice, která se měla obnažovat a napadat skutečné zákazníky. Strážníci zjistili, že dotyčné koluje v organizmu přes 2,3 promile alkoholu, a tak bylo o jejím dalším osudu rozhodnuto.

O pouhých pár minut později zamířila další hlídka MP Zlín do nedalekého obchodního centra, kam chvíli předtím zavítal 55letý hulvát ze Zlína, strážníkům dobře známý z předchozích zákroků. Také tentokrát byl dotyčný v podnapilém stavu – přes 4,1 promile, a napadal kolemjdoucí. Protože i on nedokázal kontrolovat své chování, převezla jej hlídka MP Zlín i s dámským doprovodem do záchytné stanice.

Všechny výše uvedené osoby jsou podezřelé z přestupkového jednání a rovněž by měly uhradit náklady na přepravu a umístění v protialkoholní záchytné stanici. Vzhledem k současné právní úpravě však připadá takový postih v úvahu pouze v teoretické rovině, a tak opětovná setkání veřejnosti i strážníků s nimi jsou jen otázkou několika málo dní či hodin.

Rudolf Maňas

Ilustrační foto: Archiv KNZ

Zdroj: MP Zlín, Pavel Janík