Odešel Karel Halberštát, rytíř stavu novinářského

06.05.2019 20:25

Je to pár desítek hodin, co nás všechny z řad nejen zlínských novinářů zasáhla smutná zpráva. Karel Halberštát zemřel. Zní to stejně smutně jako pravdivě, bohužel.
Karel byl a pořád bude náš kamarád, dobrý člověk a kvalitní novinář, osobitý pozorovatel všeho dění, muž s velkým přehledem a širokým srdcem. To dotlouklo ve čtyřiaosmdesáti letech. Až do posledních dnů byl mezi námi, kdykoliv mohl, skočil ze svých Otrokovic na kus řeči do Zlína, vyměnit si názory, prostě, jak se běžně říká, pokecat.
Karel Halberštát byl rodákem z Ústí nad Orlicí, tam se narodil zkraje listopadu roku 1934. Vyučil se gumařem, ale už za mlada ho to prostě táhlo k novinařině. Působil v podnikových novinách Svitu, měl na starost firemní časopis ve Vlárských strojírnách a pak psal do okresních novin Naše pravda.
Jako mnozí další musel pro podporu obrodného procesu v roce 1968 novinářské řemeslo opustit. Ještě, že uměl svou gumařskou…
Až se mohl vrátit, někdy kolem roku 1990, stal se zase velkou posilou. Nejen redakčního kolektivu v Barumu, ale také v řadách Syndikátu novinářů. Byl zvolen šéfem okresní a pak krajské organizace a stal se i členem správní rady pražského vedení, kde dlouhodobě hájil zájmy žurnalistů ze Zlína a okolí. Až do roku 2012 působil aktivně v redakci Continental Barum, v témže roce se stal, jako jeden z pramála novinářů široko daleko, Osobností města Otrokovice.
Karel neměl jen svoji novinařinu, blízcí přátelé a samozřejmě rodina ho znali a pořád si ho budou připomínat jako milovníka krásných chvil třeba na koncertech, byl velmi aktivní v Klubu Absolventů Baťovy školy práce, nechyběl na nejrůznějších žurnalistických akcích, pracovních i těch, kde se mohl uvolnit, do sytosti zasmát, válel stejně na sportovištích jako na společenských setkáních.
Vždy dokonale upraven, stejně jako naladěn na myšlenky fair play. Decentní nejen ve svém způsobu chování a oblékání, ale také v mluvě, která podle jeho slov k dobrému novináři také nezbytně patří. Nikoho neuměl zarmoutit, když dal slovo, platilo. Mezi kolegy se mu říkalo rytíř novinářského stavu. Nepochybně poprávu.
Široká veřejnost a početní kamarádi ze Syndikátu novinářů Zlínského kraje se s Karlem Halberštátem rozloučí ve čtvrtek 9. května v 12.15 hodin v obřadní síni zlínského krematoria.

Syndikát novinářů Zlínského kraje