Očkování bez předchozí registrace bude možné i ve Vsetíně

27.07.2021 14:18

VSETÍN - Očkování bez předchozí registrace a rezervace termínu bude od středy 28. července možné také ve Vsetíně. Pro zájemce starší šestnácti let bude dostupné každý všední den od 8.00 do 14.00 hodin, dospělí (starší osmnácti let, 18+) si budou moci vybrat mezi dvoudávkovou vakcínou Comirnaty od společnosti Pfizer a jednodávkovou vakcínou Janssen od společnosti Johnson & Johnson.
„Chceme maximálně využít kapacitu očkovacího místa Na Lapači, kde působíme pouze do 31. srpna. Aktuálně se počet nových zájemců o očkování s předchozí registrací snižuje. Připravili jsme se proto i u nás na očkování bez rezervace termínu. Vycházíme tak vstříc obyvatelům Valašska a přibližujeme tuto možnost aplikace vakcíny jejich místu bydliště,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková. 
Děti ve věkové kategorii 12-15 let (včetně) mohou být nadále očkovány pouze dvoudávkovou vakcínou Comirnaty.  K očkování bez registrace v doprovodu zákonného zástupce mohou přicházet pouze jeden den v týdnu, a to ve čtvrtek mezi dvanáctou a čtrnáctou hodinou, kdy je v očkovacím centru přítomen pediatr. Počty očkovaných dětí se týdně pohybují kolem padesáti. „Pokud by byl zájem vyšší, pokusíme se v dalších týdnech kapacitu ještě navýšit,“ dodala ředitelka. 
Andrea Adámková, která očkování Na Lapači organizuje, upozornila na fakt, že se u neregistrovaných pacientů mohou vytvářet fronty a že bude potřeba počítat s delším čekáním. „Doporučuji, aby neregistrovaní zájemci byli již při příchodu k očkování rozhodnuti, jakou očkovací látku si zvolí. Významně se tak urychlí proces evidence a přípravy k aplikaci vakcíny. Budeme sice jedno pracoviště vyčleňovat právě pro neobjednané zájemce, nedokážeme však zatím odhadnout jejich počet a ani časovou náročnost k vyřízení jednoho klienta,“ vysvětlila Adámková.
„Zdravotníci Vsetínské nemocnice již aplikovali přes 46 tisíc očkovacích dávek, z toho více než 21 tisíc obyvatel bylo očkováno druhou dávkou. Podrobné informace k jednotlivým očkovacím látkám najdete na webu ministerstva zdravotnictví, letáky pak také na webu Vsetínské nemocnice,“ dodala Lenka Plačková, tisková mluvčí nemocnice.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice