Obyvatelé Otrokovic budou moci na rozpočtu participovat i letos

25.03.2024 08:05

OTROKOVICE - Pokračování projektu POHNI městem a tím i možnost občanů hospodařit s částí městského rozpočtu odsouhlasili otrokovičtí radní. Lidé tak i v tomto roce rozhodnou o osudu dvou milionů korun. Návrhy budou moci podávat od dubna. 
„Projekt POHNI městem umožňuje lidem, kteří v Otrokovicích bydlí, pracují či studují, rozhodovat o rozvoji svého města a použití části veřejných finančních prostředků na zlepšení jeho prostředí. Letos již počtvrté vyčlení radnice pro tyto účely z rozpočtu dva miliony,“ vysvětlila Lenka Vaculová, otrokovická tisková mluvčí.
„V první fázi mohou lidé podávat návrhy, co by se za tyto peníze mělo ve městě pořídit nebo vylepšit. Až jsou návrhy kompletní a projdou kontrolou proveditelnosti, nastává druhá fáze zapojení veřejnosti, a to hlasování,“ popsala koordinátorka projektu Hana Jiránková. Veřejnost může navrhovat projekty do maximální částky jednoho milionu korun. Realizovány budou ty projekty, které obdrží nejvíce hlasů a celkově nepřekročí vyčleněnou částku dvou milionů korun.
„Cílem projektu je motivovat obyvatele města k tomu, aby nebyli lhostejní ke svému okolí přemýšleli nad tím, jak zvýšit kvalitu života ve městě, jak oživit veřejný prostor či spoluvytvářet budoucí vzhled města,“ zdůraznila smysl celého projektu starostka města Otrokovice Hana Večerková 
V roce 2023 zaslali lidé radnici 17 návrhů. Z toho bylo do veřejného hlasování zařazeno 14 projektů, které obdržely 3258 hlasů. Vítěznými projekty loňska, které čeká realizace v roce 2024, se staly Řešení asfaltového hřiště v lokalitě Horní Střed a Relax zóna u Centra volného času na Baťově.

Vlastimil Langer

Zdroj: Městský úřad Otrokovice
Foto:Archiv SNZK