Občanům by při cestách na radnici na Velkém náměstí mohl sloužit výtah

05.05.2024 08:34

KROMĚŘÍŽ - Městský úřad Kroměříž připravuje stavbu výtahu v historické budově radnice na Velkém náměstí. Stát by měl ze dvora objektu.
„Léta jsme poslouchali, že postavit výtah u historické budovy není možné. Přitom jsme viděli, že jinde to jde. Opakovaně věc konzultujeme s památkáři a podařilo se nám společně dospět k přijatelnému řešení. Starší a imobilní občané mají s pohybem po schodech problémy, ale i oni si na úřadě vyřizují své záležitosti, chtějí navštěvovat jednání zastupitelstva nebo jsou hosty na svatbách či vítání občánků v obřadní místnosti. Stavbu výtahu vnímám proto jako nutnost,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.
Podle místostarosty Pavla Motyčky výtah uvítají také lidé, kteří platí na radnici poplatky za odpad či psy, navštěvují vedení města nebo úředníky dalších odborů. „V roce 2017 jsem sice inicioval pořízení sedačky, která usnadňuje imobilním občanům pohyb, ale s touto sedačkou se lidé dostanou jen k obřadní místnosti, do dalších pater, včetně zasedací místnosti zastupitelstva, už nikoliv. Což vnímám jako velký problém, který potřebujeme vyřešit. Bezbariérový přístup do veřejných budov je totiž dnes již standardem,“ doplnil Motyčka.
Město v současné době připravuje projektovou dokumentaci na vybudování výtahu. „Je navržena prosklená přístavba dvorní části a chodby spojující samotný výtah se stávajícím objektem radnice. Navržené řešení nevyžaduje rozsáhlé stavební úpravy na stávajícím historickém objektu. Inspirovali jsme se technickým řešením například v Muzeu Kroměřížska,“ popsal vedoucí radničního odboru investic Libor Pecháček.
Náklady na stavbu výtahu jsou odhadovány zhruba na 6,9 milionu korun. Tato částka zahrnuje i rekonstrukci sociálních zařízení v budově, které také budou bezbariérové. Radnice se na pokrytí nákladů hodlá ucházet o dotaci od státu, která by mohla dosáhnout až 50 procent.
„Pokud budeme úspěšní, výtah by mohl být realizován v roce 2025,“ dodal Pecháček.
Radnice kromě stavby nového výtahu chystá i opravu skleněného výtahu v budově B městského úřadu na Husově náměstí. „V objektu sídlí pět odborů úřadu, a to včetně občany hojně navštěvovaného odboru občansko-správních agend, kde si lidé vyřizují například řidičské průkazy či záležitosti související s registrem vozidel a přestupky. Budovu B město získalo v roce 2004. Skleněný výtah byl přisazen k vnějšímu plášti budovy ze strany Husova náměstí a byl uveden do provozu v roce 2001. Výtah je v poslední době kvůli poruchám poměrně často mimo provoz,“ poznamenal Jan Vondrášek, kroměřížský tisový mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž