O nemalé peněžní částky připravili podvodníci lidi na Kroměřížsku

28.09.2022 12:16

KROMĚŘÍŽSKO:  Kroměřížští kriminalisté se od minulého týdne zabývají dalšími případy podvodů. Pachatelů hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.
„Devětapadesátiletého muže e-mailem kontaktoval neznámý člověk a nabádal jej k výhodné investici u energetické společnosti. Přiměl ho, aby zaplatil vstupní poplatek ve výši 5 600 korun. Navedl ho také, aby si do svého zařízení nainstaloval program, který umožňuje vzdálený přístup. Poté pachatel neoprávněně vnikl do jeho internetového bankovnictví. Poškozený přišel o bezmála 350 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Balášová.
Další podvedenou je jednatřicetiletá žena, která přišla o téměř 130 tisíc korun. Nabízela na internetu  k prodeji příslušenství pro domácí mazlíčky. „Přes aplikaci Whats App ji ve stejnou dobu kontaktovaly dvě osoby a projevily zájem o nabízené zboží s tím, že si jej nemohou osobně vyzvednout. Jedna osoba poslala odkaz na zásilkovnu, druhá na DPD. Žena odkazy otevřela a vyplnila tam údaje ke své platební kartě. Když si kontrolovala internetové bankovnictví, zjistila, že jí v pěti platbách z účtu zmizelo bezmála 130 tisíc korun,“ řekla k dalšímu případu policejní mluvčí.
Pachatelé se tímto jednáním dopustili trestných činů podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim hrozí až osm let vězení.
Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje
Foto: Archiv SNZ