Novým trenérem zlínských fotbalistů se stal Pavel Vrba

28.11.2022 16:28

ZLÍN - Vedení fotbalového klubu FC Trinity Zlín dnes oficiálně podepsalo smlouvu s Pavlem Vrbou. V následujících dnech se bude ladit skladba realizačního týmu. Osmapadesátiletý kouč se týmu chopí na zahájení zimní přípravy.
„Pavel Vrba patří mezi nejúspěšnější trenéry v historii české ligy, takže když se objevila možnost s ním jednat, nebylo nad čím váhat. Jednání bylo velmi korektní, příjemné a rychlé. Co nám velmi usnadnilo rozhodování byl fakt, že Pavel sám projevil zájem ve Zlíně působit. Všichni v klubu se na spolupráci s ním velmi těší, je to pro nás nový impuls do další práce,“ řekl po podpisu viceprezident klubu Zdeněk Grygera.  
Osmapadesátiletý kouč má ve své sbírce tři tituly mistra české ligy, vítězství v českém poháru i českém Superpoháru. Na všechny tyto úspěchy dosáhl s Plzní, kterou vytáhl z průměru až na špičku soutěže. A poté až do evropských pohárů, včetně dvou účastí v základní skupině Ligy mistrů a dvou účastí v osmifinále Evropské ligy.
Po Plzni se Vrba chopil kormidla u české fotbalové reprezentace. S ní se dokázal kvalifikovat na EURO 2016, kde však tým nepostoupil z těžké skupiny se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem a přišel konec u národního týmu. Vrba poté trénoval v ruském klubu Anži Machačkala. V roce 2017 se vrátil do Plzně.
Po dvou letech a zisku titulu zamířil do Ludogorce, kde s bulharským klubem vyhrál domácí soutěž. Poté šel zpět do české ligy, ale tentokrát do Sparty Praha. Působil zde v letech 2021 – 2022. Po konci ve Spartě se o Vrbovy služby přihlásil Baník Ostrava. Nyní zkušený kouč přichází do Zlína, kde bude chtít ševce vytáhnout ze spodních pozic tabulky.
Pro Vrbu bude mít angažmá ve Zlíně výhodu. Bude to mít totiž kousek do rodného Přerova, kde začala i jeho hráčská kariéra. V dorosteneckém věku pak přestoupil do Baníku. Hrával také za Havířov a kariéru zakončil opět v rodném Přerově. Zde také odstartoval i svou trenérskou kariéru. Po dvou letech ale povýšil a zastával funkci asistenta v Baníku Ostrava. Odtud rozjel naplno svou úspěšnou trenérskou kariéru a v roce 2007 dosáhl na svou první velkou trofej, když s Žilinou vyhrál slovenskou ligu.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: FC Trinity Zlín