Novostavba bytového domu Otrokovice v ulici Hložkova je v plném proudu

23.04.2024 08:40

OTROKOVICE - Jeřáb vyčnívající zpoza okolních střech je aktuálně dominantou sídliště Horní Střed, kde jsou v plném proudu práce na výstavbě nového čtyřpodlažního bytového domu v ulici Hložkova. „Přinese nové bydlení v deseti městských bytech o velikosti 2+kk a 1+kk. Investice vyjde radnici na 28,3 milionů korun, dotace ze Státního fondu podpory investic pokryje více než polovinu, a to 17,5 milionů korun,“ uvedla Lenka Vaculová, otrokovická tisková mluvčí 

V katastrálně omezeném území pro budování nových objektů určených k bydlení využilo město vlastní pozemky s nezastavěnou plochu mezi dvěma bytovými domy, na které naváže novou výstavbou. Výška stavby i její charakter koresponduje s okolím. „Stavba má půdorysný obdélníkový tvar s mírně šikmou jižní štítovou fasádou. Zastřešená bude sedlovou střechou s totožným sklonem jako na sousedním objektu,“ popsal Erik Štábl, vedoucí odboru rozvoje města.
Také architektonické řešení vychází z kontextuokolní bytové zástavby z přelomu 20. a 21. století. Dominantní prvky fasád tvoří především umístění, velikost a proporcionalita otvorů, členění výplní otvorů s nesymetrickým poměrem stran a řešení balkonů. „Cílem návrhu je vytvoření jednoduché, účelné, moderní soudobé stavby bez zbytečných přídavných prvků,“ doplnil Erik Štábl.

Čtyřpodlažní dům pojme sedm bytových jednotek 2+kk a tři bytové jednotky 1+kk s tím, že 4. N je řešeno jako podkrovní s vikýři. Zatímco první nadzemní podlaží je určeno technickým prostorům a bytu pro správce, v dalších třech podlažích jsou umístěny vždy dvě bytové jednotky 2+kk a jedna bytová jednotka 1+kk.Objekt je navržen jako bezbariérový, osazený osobním výtahem. Vnitroblok je pak koncipován jako klidový prostor se zelení, lavičkami a případnou možností vybudování malého dětského hřiště pro předškolní děti. Práce by měly být hotovy v druhé polovině roku 2025.

S přípravou projektu začalo město již v roce 2020 tak, aby bylo schopné připravit všechny potřebné podklady pro žádost o dotaci. „Následující období se nese v duchu velkých a finančně náročných investic. Klíčové proto bylo v pravý čas využít vyhlášené dotační výzvy a zajistit si spolufinancování, což se povedlohned u několika investic. V oblasti bydlení jsou zásadním projektem Nové Hurdisky, které vhodně doplní bytový dům v ulici Hložkova,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Projekt Novostavba bytového domu Otrokovice je spolufinancován ze Státního fondu podpory investic.

Vlastimil Langer
Zdroj: MěÚ Otrokovice

Otrokovická radnice: Foto Archiv SNZK