Novinkou mezi otrokovickými sporty je korfbal

08.12.2022 08:11

OTROKOVICE - Škálu sportů v Otrokovicích se snaží obohatit i nová kolektivní smíšená hra - korfbal. Pod vedením Kateřiny Knápkové a Ivana Bořuty pod hlavičkou ASKA z. s. probíhají ve školách TGM a Trávníky již druhý školní rok tréninky věnované tomuto novému minoritnímu sportu.
„Korfbal vznikl na počátku minulého století v Holandsku, ale teprve v posledních letech se prosazuje v ČR. Vzdáleně připomíná košíkovou, dva týmy o čtyřech hráčích se snaží získat co nejvyšší počet bodů vhazováním míče do obroučky vyvýšeného korfbalového koše,“ přiblížila Lenka Vaculová, otrokovická tisková mluvčí.
„Za zmínku jistě stojí i to, že družstva jsou smíšená a provázanost se školním prostředím je tomuto sportu dána do vínku už od jeho počátku,“ zmínila trenérka Kateřina Knápková.
Korfbal původně vznikl jako součást výuky. Smíšené týmy jsou vedeny k rozvíjení spolupráce bez ohledu na pohlaví hráče. Přestože v sobě snoubí pohyb a soutěživost, není primárně stavěn na výkonu. Proto se i ASKA snaží vést své svěřence především k radosti z pohybu a hry. A je nutno říci, že tuhle filozofii si osvojují i sami hráči, dívky i chlapci.
„Aska již má za sebou několik turnajů po celé republice, včetně MČR kategorií U11, U13 a U16, kde jezdí zatím hlavně sbírat zkušenosti. V posledních týdnech jsme barvy města reprezentovali, posílení o několik hráčů z Rožnova pod Radhoštěm, na turnaji v Děčíně, odkud jsme si přivezli 4. místo v kategorii minižáků, 8. místo v kategorii mladších žáků a 5. místo mezi staršími žáky,“ doplnil trenér Ivan Bořuta.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice