Novináři na Uherskohradišťsku založili tradici divadelní ceny Největší z pierotů

30.01.2016 09:19

Když v roce 1995 vymyslel tehdejší šéfredaktor Slováckých novin v Uherském Hradišti Jiří Jilík anketu Největší z pierotů, která měla za cíl upozornit na mimořádné umělecké výkony ve Slováckém divadle za uplynulý rok a ocenit je, asi netušil, že se ceny budou udělovat i za dvacet let. A právě to se stalo v sobotu 23. ledna na XXX. jubilejním Divadelním plese. V porotě složené z publicistů a novinářů usedli kromě duchovního otce ceny Jiřího Jilíka dramaturg Jan Gogola, publicista Miroslav Potyka, divadelní recenzenti David Kroča a J. P. Kříž, ředitel městské knihovny Radek Jančář a zástupci redakce Slováckého deníku Martin Nevyjel a Pavel Bohun. O vítězích ceny Největší z pierotů za roku 2015 jsme psali viz…..
Cena nese název románu spisovatele a dramatika Františka Kožíka Největší z pierotů o životě slavného francouzského mima českého původu Kašpara Debureau. Jak k tomu došlo? Na to vzpomíná iniciátor ceny, bývalý šéfredaktor Slováckých novin (dnes Slovácký deník). Jiří Jilík: „Když jsem v roce 1995 přišel z Malovaného kraje v Břeclavi do Slováckých novin v Uherském Hradišti, že bychom mohli nějakým způsobem podpořit Slovácké divadlo, které nejednou muselo před byrokratickým aparátem okresu, kraje i města obhajovat svoji existenci. Tak nás v redakci napadlo iniciovat cenu, která vyjádří stanovisko těch, kteří tvorbu Slováckého divadla profesně sledují. V té době jsme publikovali v novinách na pokračování Kožíkovy vzpomínky na gymnaziální léta v Uherském Hradišti. František Kožík byl rodák z Uherského Brodu, jeho tatínek pocházel z Hluku a on sám si zamiloval Hradiště, kde prožíval mládí, sportoval a zamilovával se. A to mě přivedlo na myšlenku použít pro cenu název podle jeho knihy.  Největší z pierotů – to se přece samo nabízí jako název ocenění pro herce. S Františkem Kožíkem jsem se osobně znal z Dolňáckých slavností v Hluku, kam pravidelně přijížděl. Obrátil jsem se na něj a zasvětil ho do nápadu. Souhlasil, ale na divadelní ples v roce 1996, kdy byla cena poprvé udělována, přijet nemohl, byl již nemocen (o rok později zemřel), a tak poslal aspoň telefonický vzkaz: Jsem vždycky rád, když vznikne nový nápad, nová myšlenka v kultuře a umění. A tak vítám novou cenu a jsem současně rád, že její udělování je spojeno s mou tvorbou. Přeji vám krásný večer!“
Že vzniká nová tradice, to tehdy nikdo netušil. Nicméně oceňování nejlepší inscenace a hereckých výkonů za uplynulý rok se vžilo a stalo se každoročně očekávanou událostí v rámci Divadelního plesu, který v Uherském Hradiště je již tři desetiletí vrcholem plesové sezóny. Poté co v roce 2006 odešel Jiří Jilík do důchodu, pokračovali v tradici udělování „pierotů“ jeho nástupci Martin Nevyjel, v současnosti divizní šéfredaktor Deníku v Olomouci, a po něm současný šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun.
Zvláštností ceny Největší z pierotů je její výtvarná podoba. Téma je totiž každoročně zadáno jinému výtvarníkovi, a tak si ocenění režiséři a herci během dvaceti let odnesli Největšího z pierotů (za inscenaci), Kolombínu (ženský herecký výkon) a Harlekýna (mužský herecký výkon) ztvárněné významnými výtvarnými umělci. Byli to například keramička Ida Vaculková, sochař Bořek Zeman, malíři Zdeněk Targus Červinka, Zdeněk Hudeček, František Pavlica či Ladislav Pálka, grafici Karel Beneš a Vladimír Suchánek, keramici Vladimír Groš a Oldřich Vícha, filmový architekt Zdeněk Rozkopal a další. Letos se čestného úkolu ujala slovenská keramička Hilda Lojdlová.
Jiří Jaro 
Cena Největší z pierotů, o niž již dvě desetiletí pečují postupně tři novináři Slováckých novin, dnes Slováckého deníku. Zakladatel ceny Jiří Jilík (uprostřed), jeho nástupce, dnes divizní šéfredaktor Martin Nevyjel (vlevo), a současný šéfredaktor Pavel Bohun (vpravo). Foto Jan Karásek.