Nové analyzátory na oddělení klinické biochemie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

06.03.2022 11:57

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Oddělení klinické biochemie Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí má ve svém portfoliu dva nové přístroje v rámci biochemické části laboratoře. Výměna byla realizována za plného provozu při pravidelné obměně zdravotnické techniky. Za rok 2021 bylo vyšetřeno v laboratoři téměř 85 tisíc pacientů.
„Z prostorových důvodů bylo nejprve nutné vystěhovat původní přístroje, následně nainstalovat nové tak, aby bylo možné zachovat průběžnou distribuci laboratorních výsledků jednotlivým oddělením,” řekl k zajištění plynulé logistiky manažer laboratoří Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Jaroslav Mikeš.
Základním pilířem nového laboratorního vybavení je modulární systém Cobas 6000. Skládá se z biochemického a imunochemického modulu, které jsou vybaveny transportním systémem. Ty umožňují nepřetržité vkládání a vykládání až 150 vzorků najednou a obsahují port vyhrazený pro statimové analýzy. Ve všech případech jde o velmi výkonné systémy. 
„Jednotka s jednoduchým ovládáním dokáže zpracovat až 600 vzorků za hodinu. Velkou výhodou je, že kromě této biochemické linky byl také nainstalován samostatný biochemický a imunochemický analyzátor,” doplnil výčet nové techniky Jaroslav Mikeš s tím, že v současné době tedy může laboratoř v případě poruchy využít přístroj druhý. „Také se podařilo dokončit bezporuchovou komunikaci přístrojů s laboratorním informačním systémem,” dodal.
Nové přístroje se používají k vyšetření krve, moče a ostatních tělních tekutin. „V laboratoři se zpracovávají vzorky od pacientů z nemocnice, ale i od ambulantních lékařů. Denně projde laboratoří více než 400 zkumavek odebrané krve a moče,” řekla Hana Skřičíková, vedoucí zdravotnický laborant valašskomeziříčské nemocnice.
Analyzátory provádějí základní biochemická vyšetření, jako jsou jaterní testy, enzymy, lipidové spektrum, parametry anémie a metabolity. „Další modul je pro imunologické analýzy, mezi které patří například stanovení hladiny nádorových a srdečních markerů, vitamínů a hormonů. Díky novým přístrojům se celkově zrychlil proces vyšetření. Laboranti připraví do přístroje zkumavky se vzorky, každá zkumavka je opatřena čárovým kódem. Po načtení čárového kódu jsou vzorky měřeny v jednotlivých modulech podle požadovaných vyšetření,” vyjmenovala výhody Hana Skřičíková.
Oddělení klinické biochemie je součástí nemocničního komplementu a provádí biochemická a hematologická vyšetření pro pracoviště nemocnice i pro ambulance praktických lékařů a specialistů. V součinnosti s dalšími laboratorními pracovišti skupiny AGEL pokrývá kompletní spektrum laboratorní medicíny. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí