Nová pravidla průjezdu bezpečnostních vozidel a pohybu diváků po trati barumky

17.08.2023 15:08

ZLÍNSKO - Dlouhá léta byla na tratích rally zaběhnutá praxe, že před startovním polem ostrých závodních automobilů trať rychlostních zkoušek projížděla řada organizačních a bezpečnostních vozidel, která byla uzavřena trojicí předjezdců s označením 000, 00 a 0. Tyto tři poslední vozy do jednotlivých zkoušek vjížděly zpravidla v rozmezí 15 až 20 minut před první soutěžní posádkou, přičemž v této době už platil striktní zákaz pohybů diváků a pracovníků médií po trati.

„Toto pravidlo platí i nadále, z rozhodnutí bezpečnostního delegáta FIA a v souladu s bezpečnostním manuálem FIA, kterým se řídí i soutěže mistrovství světa, se ale od letoška mění časy vjezdu jednotlivých vozů do rychlostních zkoušek. První předjezdecké vozidlo 000 bude do RZ vjíždět už 30 minut před prvním soutěžním vozem. Od této chvíle už jakýkoliv pohyb diváků, fotografů a kameramanů po trati není možný! Jako další v pořadí rychlostní zkouškou projede Bezpečnostní delegát FIA, a to v čase -25 minut. Následovat jej budou další dva předjezdecké vozy 00 a 0, a to v čase 17, resp. 10 minut před startovním polem. Po posledním soutěžním voze je pak také třeba počkat na průjezd otevíracího vozidla, teprve po něm je pohyb po trati rychlostní zkoušky opět bezpečný,“ zdůraznil Jakub Hofbauer za pořadatele Barum Czech Rally Zlín.

Pořadatelé žádají všechny diváky a pracovníky médií, aby na rychlostní zkoušky vyrazili s dostatečným předstihem a včas stihli zaujmout své bezpečné místo ke sledování. Oproti minulým rokům budou mezery mezi posledními bezpečnostními vozidly o něco větší, což by některé z návštěvníků rally mohlo svádět k přesunům po trati na poslední chvíli.

„Apelujeme na všechny, aby se takového jednání vyvarovali! Od loňského roku jsou k dispozici živě záběry ze soutěžních vozů, které kromě fanoušků bedlivě sledují také bezpečnostní pracovníci, dispečeři a organizátoři rally. Ti mohou na případná kritická místa reagovat nejen na základě zpráv z předjezdeckých vozidel a od pořadatelů na trati, ale také v reálném čase z online záběrů v průběhu RZ. Prosíme tedy všechny o zodpovědné a bezpečné chování u trati, které je klíčovým faktorem ke zdárnému průběhu letošní Barum Czech Rally Zlín,“ připomněl Jakub Hofbauer.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Barum Czech Rally Zlín