Nová požární signalizace ochrání obyvatele domu

12.12.2021 08:38

OTROKOVICE – Vedení otrokovické radnice rozhodlo investovat z rozpočtu města 1,3 milionu korun do obnovy zastaralé elektronické požární signalizace bytového domu v ulici Školní v Otrokovicích, který obývají především senioři.
„Včasné zaznamenání požáru v bytě či domě výrazně ovlivňuje rychlost zásahu hasičů i rozsah škod. Zejména u seniorů může dojít k nehodám, kterých by si nemuseli všimnout,“ uvedla tisková mluvčí radnice Lenka Vaculová.
Zvukový signál při zaznamenání kouře upozorní samotného obyvatele bytu a přes pult centrální ochrany také hasiče.
„Kvůli požárům vznikají nejen velké škody na majetku, ale může být silně ohrožen zdravotní stav osob při nadýchání toxického kouře. Pouhých pár nadechnutí kouře může být v případě seniorů velmi nebezpečné. Kouř uspává lidský organismus, a tím se zvyšuje riziko udušení při spánku. Především kvůli ochraně seniorů, kteří jsou v nájemníky v tomto městském domě, jsme se rozhodli pro kompletní obnovu požární signalizace, která zde byla již zastaralá navíc bez možnosti výměny potřebných dílů, které se již nevyrábí. Spolehlivost a funkčnost požárního signalizačního zařízení považujeme u tohoto typu bydlení za velmi důležitou,“ vysvětlila starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Provedena bude celková oprava instalace elektrické požární signalizace. Vyměněny budou hlásiče i ústředna. Elektrická požární signalizace je vyhrazené požárně bezpečnostní zařízení, které zajišťuje pomocí hlásičů včasnou signalizaci požáru. Signály z hlásičů požáru jsou přijímány ústřednou, která je připojena na pult centrální ochrany Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.
Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Otrokovice
Ilustrační foto: Archiv SNZ