Nemocnici chybí krev napříč všemi skupinami, pomohlo už 30 prvodárců

02.09.2021 07:38

KROMĚŘÍŽ - Akutní nedostatek krevních zásob stále pociťuje Transfuzní a hematologické oddělení Kroměřížské nemocnice a.s. Prosí proto zájemce, kteří chtějí s nedostatkem krve pomoci, aby se objednali k odběru.
Letní měsíce bývají, co se týče zásob krve, každým rokem zátěžové, a nejinak je tomu také letos.
„Chybí nám krevní zásoby napříč všemi skupinami. Vliv na to mají vážné stavy nejen v operačních oborech, ale také v rámci interních oddělení, pro které je třeba zajistit velké množství transfuzních přípravků,“ vysvětlila primářka hematologie Eva Zdráhalová.
V letních měsících je tradičně výpadek způsobený také cestovatelskou anamnézou, kdy je třeba dodržet karanténu po příjezdu z některých zemí, v nichž byl zaznamenán výskyt západonilské horečky.
„Mnoho lidí to neví, ale pokud se vrátí z takové země, mohou se k odběru dostavit nejdříve za 28 dní. Typickou zemí je například Turecko, jihozápadní oblast Španělska nebo některé provincie v Itálii. Letos také přibyly některé části Rakouska, Maďarska či Rumunska,“ doplnila primářka.
Také proto již v polovině léta oddělení vyzvalo dárce krve, aby se objednali k odběrům, zásoby však stále nestačí.
„Moc nás potěšilo, že se v rámci výzvy našlo 30 nových dárců, kteří měli zájem nám pomoci. Bohužel jsme se také setkali s tím, že se naopak objednaní dárci nedostavili, ani se neomluvili, což je pro nás komplikace, protože jsme s jejich krví počítali,“ vysvětlila primářka Zdráhalová s tím, že i nadále bude oddělení rádo, pokud se dárci k odběrům přihlásí a přijdou pomoci.
Jedním z prvodárců, kteří na výzvu Kroměřížské nemocnice reagovali, byla také náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Olga Sehnalová. „Všechno proběhlo rychle, organizovaně, v pohodě a s úsměvem, žádný stres. Moc také děkuji za milé přijetí mezi dobrovolné dárce krve,“ zhodnotila svůj první odběr Sehnalová s tím, že přeje všem nemocnicím přibývající počet dárců životadárné tekutiny.
Zájemci, kteří chtějí Kroměřížské nemocnici s nedostatkem krve pomoci, se mohou telefonicky objednat na telefonním čísle 573 322 417, odběry probíhají na základě objednávky každé úterý a středu.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Kroměřížská nemocnice

Pod foto: Olga Sehnalová při darování krve.