Nemocnice Zlínského kraje dosáhly historicky nejlepších výsledků

03.09.2022 14:36

ZLÍNSKÝ KRAJ – Historicky nejlepších hospodářských výsledků dosáhly v uplynulém roce všechny čtyři krajské nemocnice. „Kroměřížská nemocnice 81,932 milionu korun, Uherskohradišťská nemocnice 119,617 milionu korun, Vsetínská nemocnice 41,357 milionu korun a Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně 195,112 milionu korun,“ vyčíslila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Vsetínská nemocnice díky kladnému výsledku hospodaření umazala, jako poslední z krajských nemocnic, ztrátu z předchozích let. Výsledky byly z velké míry ovlivněny mimořádnými příjmy danými takzvanou kompenzační vyhláškou v souvislosti s epidemií covid-19.
„Nemocnice jsou ekonomicky stabilní, vsetínská je dokonce venku z červených čísel, což má pozitivní dopad na soběstačnost jejich hospodaření. S výsledky seznámíme krajské zastupitele na zasedání v září. Veškeré podklady mají už teď k dispozici a o hospodaření našich nemocnic jsou informováni bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou členy dozorčí rady,“ uvedl hejtman Radim Holiš s tím, že všechny krajské nemocnice vykazují zisk také v první polovině letošního roku. K 30. červnu dosáhly průběžného kladného výsledku v celkové výši 179,135 milionu korun.
„Hospodaření nemocnic je zásadně ovlivněno přístupem státu a pojišťoven k úhradám za poskytnutou péči. Loňský rok byl z tohoto pohledu mimořádný, ale pro nemocnice a jejich zaměstnance také mimořádně náročný,“ řekla náměstkyně Olga Sehnalová, zodpovědná za zdravotnictví.
Zastupitelé budou na jednání 12. září dále se seznámeni s plněním obchodního plánu nemocnic, včetně informací z oblasti personální, investiční a produkce.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZ