Nemocné stromy v Moravské ulici nahradí nová výsadba

10.01.2023 13:05

KROMĚŘÍŽ - Některé trnovníky bílé (akáty) rostoucí v Moravské ulici se budou kácet. Podle odborníků z radničního odboru služeb a pracovníků společnosti Biopas mohou vzhledem ke svému zhoršenému stavu být nebezpečné pro projíždějící vozidla na poměrně velmi frekventované silnici i pro pěší na přilehlém chodníku. S kácením začnou pracovníci Biopasu 10. ledna a na uvolněná místa se budou postupně vysazovat nové stromy.
„Ze zhruba 70 stromů, které rostou po pravé straně Moravské ulice ve směru od křižovatky s Kotojedskou ke hřbitovu, je potřeba 37 jedinců pokácet. Jedná se o velmi nepopulární zásah, mezi obyvateli města a zvláště sídliště Slovan se jistě najdou i jeho odpůrci. Ale v tomto případě jde především o zdraví a bezpečnost chodců i aut,“ uvedl místostarosta Karel Holík.
Akáty v Moravské ulici byly vysazeny v roce 2000. U velké části z nich byly zaznamenány vážné závady a problémy. „Jedná se zejména o problematické stavy v místech kosterního rozvětvení, například infekce či prasklé tlakové vidlice, v jejichž důsledku dochází k vylamování větších větví. Vliv na to mají nejen povětrnostní podmínky, ale také projíždějící nákladní automobily,“ upřesnil Martin Posolda z odboru služeb, který má na starost městskou zeleň. Vykácené akáty budu nahrazeny kultivary stromů s nižším vzrůstem, užší korunou a odolností ve výrazně zhoršených podmínkách. 
Reakce obyvatel Kroměříže na změny týkající se kácení a následné výsadby zeleně jsou různé. „Někteří nejsou spokojeni s tím, že se staré a vzrostlé stromy kácejí - často totiž není na první pohled patrné, že jejich stav není dobrý a mohly by ohrožovat životy a zdraví kolemjdoucích. Jsou ale i lidé, kteří výměnu starých stromů za nové vítají, protože jim u stávajícího porostu vadil stín nebo velké množství padajícího listí. Navíc odstranění přestárlých a nemocných stromů hraje důležitou roli v ochraně stromů zdravých,“dodal Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž