Nejlepší webové stránky v kraji mají Valašské Klobouky a Újezd, nejlepší elektronickou službu nabízí Uherské Hradiště

22.09.2021 09:14

ZLÍNSKÝ KRAJ – Ocenění měst a obcí, které se letos nejvýše umístily v krajském kole soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronickou službu, převzali jejich zástupci v úterý 21. září na krajském úřadě ve Zlíně.

„V kategorii měst zvítězily Valašské Klobouky, mezi obcemi se z prvenství raduje Újezd, cena za nejlepší elektronickou službu putuje do Uherského Hradiště. Všichni tři vítězové postoupili do celostátního kola soutěže. Oceněným blahopřáli hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a předseda výboru Zastupitelstva Zlínského kraje pro rozvoj podnikatelských aktivit, majetek a digitalizaci Tomáš Janča,“ informovala krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
Krajské kolo soutěže uspořádal spolek Český zavináč ve spolupráci se Zlínským krajem. Přihlášeno do něj bylo celkem 20 webových stránek obcí, pět webových stránek měst a také 10 elektronických služeb, které města nebo obce provozují.  U webových stránek měst a obcí hodnotila krajská odborná porota celkový dojem z webových stránek, jejich ovladatelnost, přehlednost, informační naplněnost, výtvarné zpracování, podporu zobrazení na mobilních zařízeních či bezbariérovou přístupnost.

„Valašské Klobouky a Újezd letos zvítězily zejména díky výborně zpracovaným povinně zveřejňovaným informacím na úřední desce a také díky vysoce kvalitnímu zajištění bezbariérové přístupnosti stránek,“ dodala tisková mluvčí.
V kategorii Nejlepší elektronická služba a projekty Smart City byly hodnoceny užitečnost služby a inovativnost řešení. Porotu nejvíce zaujala kvalitně zpracovaná elektronická služba města Uherské Hradiště s názvem Hradiště chytře. Jde o specifickou webovou stránku spuštěnou v únoru 2021, na níž mohou návštěvníci najít novinky z oblasti Smart City, účastnit se anket, seznámit se s důležitými koncepčními dokumenty, dozvědět se vše o novinkách z veřejných projednávání, ale především se sami podílet na nových chytrých řešeních, které může město zavádět do praxe.
„Kvalitně zpracované webové stránky jsou v dnešní době již neodmyslitelnou součástí komunikace mezi obecními úřady a občany. Vytvořit takové stránky a zejména pak udržovat jejich chod a neustále je naplňovat aktuálními informacemi však není nic jednoduchého. Proto bych chtěl těm, kdo mají tuto činnost v našich městech a obcích na starost a často se jí věnují i nad rámec svých pracovních povinností, poděkovat a vyslovit jim své uznání,“ řekl radní Zlínského kraje Jiří Jaroš, zodpovědný za digitalizaci.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj